Olycksplatsen med markspår av flygplanet. Foto: Räddningstjänsten i Hagfors kommun.

Felmanöver bakom flygplansolyckan i Hagfors

Uppdaterad
Publicerad
Det var en felmanöver som låg bakom flygplansolyckan i Hagfors i april förra året, det visar Haverikommisionens slutrapport.

Det var i samband med en avslutande pilotutbildning som en pilotelev slog runt med flygplanet vid en landning som gick fel.

Piloten träffade marken före landningsbanan, ett område som var mjukt och vattendränkt. Det här medförde att noshjulet sjönk ned i markytan och bröts av och det var när nosen tog i marken som flygplanet slog runt.

Haverikommissionen bedömer att den abrupta landningen orsakades av att vingklaffarna av misstag fälldes in vid inflygningen, vilket i sin tur gjorde att planet snabbt tappade höjd.

Omedveten manövrering

I utredningen framgår även att eleven tidigare under dagen gjort en annan typ av landning då man på marken omgående fäller in vingklaffarna och drar på gas för att starta om. Det här kan enligt Haverikommissionen bidragit till en omedveten liknande manövrering av vingklaffarna vid den aktuella fellandningen.

Ingen person skadades men planet fick stora skador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer