Polisen har informerats om att sex vargpar har försvunnit från värmländska revir längs dalagränsen.

Fem vargrevir har tömts i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste rovdjursinventeringen i Värmland visar att fem revir längs dalagränsen har tömts på varg. Inget av dem ingick i vinterns licensjakt och det går inte att utesluta att reviren tömts genom illegal jakt.

I Värnäsreviret öster om Stöllet fanns fram till i vinter ett revirhävdande vargpar med valpar.

– Vi hade minst sex vargar i det här reviret. I Färntjärnsreviret söder om Värnäs hade vi lika många, berättar naturbevakaren Per Larsson på Länsstyrelsen i Värmland.

Vad gav vinterns inventering för resultat?

– Resultatet visade att det var tomt. Värnäsreviret var puts väck och i Färntjärn hade vi bara alfatiken och en valp kvar.

Fem revir var tomma

Men det är inte bara Värnäsreviret som har tömts på varg. Vintern 2013/2014 var hela Nordvärmland täckt av vargrevir. Men när det gjordes en ny inventering i vintras visade det sig att hela fem revir, Höljes, Värnäs, Trång, Musån och Acksjön var tomma.

– Det är sex par som har försvunnit, säger Maria Falkevik som är rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Värmland.

Hur många valpar som sammantaget fanns i de nu tomma reviren är oklart. Lika oklart är hur vargarna försvunnit.

– Ja, det kan man ju spekulera i. Men forskningen har visat på att dödsorsaken för varg till nästan 50 procent beror på illegal jakt, eller mänsklig påverkan, både genom skjutvapen och nu på senare år har det också använts gift, förklarar Per Larsson.

Kan inte utesluta illegal jakt

Några bevis för att det tjuvjagats i området finns inte. Men inte ens Svenska Jägareförbundet kan utesluta illegal jakt.

– Jag vill inte uttala mig om de enskilda fallen men vi vet ju att det förekommer illegal jakt. Vi vet genom erfarenheter från Finland att när man har svårt att få genom sin politik eller när EU blandar sig i så har det lett till omfattande illegal jakt, säger Gunnar Glöersen som är rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet.

– Det vi har reagerat på är att det handlar om ett ganska samlat område som det i princip var tomt i nu i vintras. Det är längs dalagränsen, säger Maria Falkevik.

Det har bildats ett antal nya revir i Värmland sedan rovdjursinventeringen 2013/2014 gjordes. Men det är inte de försvunna nordvärmländska vargarna som bildat dem. De är spårlöst borta och polisen har informerats om omständigheterna.

– Vi har en ständigt pågående dialog med polisen i alla möjliga frågor. Det här är en av dem. Då är det klart att man tittar på olika områden, varför det ser ut som det gör och vad som pågår, säger Maria Falkevik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargar

Mer i ämnet