Foto: Lasse HögbergVisa alla (6)
Visa alla (6)

Festivalarrangör: ”Vi lever i ett Sven-Ingvarsuniversum”

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Ingvars krossade i helgen det gamla rekordet i Segmons Folkets park från 1942.

Det gamla publikrekordet i Segmons Folkets park var 2.300 personer som sattes av Spelmanspojkarna från Liseberg. Året var 1942, samma år som Sven-Ingvars sångare Sven-Erik Magnusson föddes.

”Världens äldsta rockband”

Och i lördags krossades det gamla parkrekordet under Folk och rock-festivalen av Sven-Ingvars. 2.429 besökare såg bandet. Och nu, några dagar efter publiksuccén, har en av arrangörerna, Lasse Högberg, landat.

– Det kanske är väldens äldsta rockband vi haft här! Jag har alltid ha velat ha Sven-Ingvars till festivalen och nu kom de!, säger Lasse Högberg.

Var det tack vare Sven-Ingvars som ni spräckte det gamla publikrekordet?

– Ja det var det! Vi lever i ett Sven-Ingvarsuniversum i dag! Men vi hade många andra bra artister också, det glömmer vi lätt bort. Bland annat gjorde Conny Bloom sin enda spelning i Sverige här.

60 år sen sist

Sven-Ingvars gjorde sin allra första spelning som band i Segmons folkets park på Valborg 1956. Och i år, 60 år senare, var det dags att spela där igen – för att slå det nästan 75 år gamla publikrekordet!

– Det var en helt enorm upplevelse att se Sven-Ingvars spela! När Sven-Erik Magnusson stod på scenen och ropade ”Segmon”, då var det en magisk upplevelse!, säger en lyrisk Lasse Högberg.

Norskt musikpris

Under festivalen tilldelades Sven-Ingvars ett norskt hederspris som överlämnades av Sigbjørn Hemstad i samband med konserten. Han lyfte fram hur mycket Sven-Ingvars musik betytt för det norska folket.

Inga anmälda sextrakasserier

Arrangörerna är mycket nöjda med årets festival och hur besökarna uppträdde. Enligt Högberg förkom inga anmälningar om sextrakasserier, som det gjort på andra festivaler under sommaren.

– Det var blandade åldrar vilket gjorde att festivalen var städad. Det är jätteskönt att musiken kom i centrum, säger Lasse Högberg.

Boka svenska legender

Nästa år fyller festivalen Folk och rock tio år. Och frågan är hur man ska toppa årets publiksuccé.

– Det finns ju fler svenska legender vi jag skulle vilja ha hit. Men det är ju ekonomiska faktorer som spelar in, säger Lasse Högberg.

Vilka legender då?

– Jaa du... ha ha, jag kan säga att vi vill boka artister som ligger i spåret av 60-70-talet. Jag vill inte säga vilka, för då kanske konkurrenterna tar dem!

Skylt som minne

Glädjen till trots, årets publikrekord var inte det viktigaste för festivalen.

– Rekord kan man ju alltid sätta men det viktigaste var att få tillbaka Sven-Ingvars till Segmon! Vi satte upp en provisorisk minnesskylt men vi ska göra en riktig skylt, säger Lasse Högberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer