Fiberkunder känner sig lurade av Grums stadsnät

Uppdaterad
Publicerad

Grums Stadsnät backar från löftet om fiberanslutningar i flera bostadsområden. Drabbade kunder hävdar att det är avtalsbrott och de vänder sig nu till Konsumentverket. Men en lösning är på gång.

– Ja, det är åt skogen. De kommer och lovar saker och sen gör de inte som de säger. Marcus Nilsson bor i Slottsbron och är en av de som känner sig lurade. Hans familj hade anmält sig till att få fiber från Grums stadsnät.

Göran Dahlström, som också bor i Slottsbron, har nu vänt sig till Konsumentverket och begärt en så kallad grupptalan. Konsumentombudsmannen ska nu avgöra om ärendet ska granskas och om ett eventuellt avtalsbrott.

– Vi tycker ju att det är ett avtalsbrott, säger Göran Dahlström.

Företaget backade

Grums stadsnät som ägs av bolaget IP Only har planerat att ha fiberanslutningar i fem områden i Grums och Slottsbron. Men nu har företaget backat och ett hundratal kunder känner sig lurade på att de inte får fiber via Grums stadsnät.

På fredagen pågick markarbeten på flera gator i Slottsbron. Det är tuff konkurrens mellan Grums stadsnät och Telia om fiberkunderna och det är en förklaring till situationen menar Jimmy Andreasson på IP-Only.

– Det är brist på samordning, jag vill inte peka ut någon invid eller aktör, utan vi borde samordnat det här bättre, säger Jimmy Andreasson.

Lösning på gång

Men Värmlandsnytt kan avslöja att en lösning på gång genom en uppgörelse mellan fibernätägarna IP-Only och Skanova.

– Nittio procent av kunderna har vi hittat en lösning för. Vi har i denna stund diskuterat en uppgörelse med vår partner Skanova och det känns väldigt bra. Vi ska också jobba på att lösa det med de återstående tio procenten av de som vill ha fiber via Grums stadsnät, säger Jimmy Andreasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer