Efter en lång tvist tvingas nu Filipstads kommun att betala för 2-årige Amadeus förskoleplats i Storfors. Det slår Skolinspektionen fast. Foto: SVT

Filipstads kommun tvingas betala för Amadeus förskoleplats

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång tvist tvingas nu Filipstads kommun att betala för 2-årige Amadeus förskoleplats i Storfors. Det slår Skolinspektionen fast i ett beslut och pekar samtidigt på att kommunen bryter mot skollagen.

En principiellt viktig seger, anser Amadeus mamma, Carolina Brosius.

– Det är viktigt eftersom det ger oss som föräldrar rätt att bestämma var vårt barn ska gå, säger hon.

Efter ett år viker sig Filipstads kommun.

– Vi betalar, säger Jan-Erik Andrén, förvaltningschef för skolan i Filipstads kommun.

Kommunen vägrade betala

Striden började i januari 2018, när Amadeus fick plats på förskolan Lyckebo i Filipstad, som då hade stora brister. När det inte fanns något alternativ i kommunen lyckades hans föräldrar få plats åt honom i Storfors.

Men Filipstads kommun har vägrat att betala ända fram till nu. Så nu ligger obetalda fakturor, till oktober, på 95 526 kronor.

– Nu vet vi hur lagtexten ska tolkas och då lär vi oss av det och kan organisera efter det, säger Jan-Erik Andrén.

Hur stor prestigeförlust tycker du att det här är?

– Ingen. Ingen alls. Det här är en lagtextfråga som jag har tolkat nu och där Skolinspektionen har varit med, säger han.

Brutit mot skollagen

Skolinspektionen anser att Filipstads kommun brutit mot skollagen när det gäller bestämmelserna om interkommunal ersättning.

– Det är en definitionsfråga. I lagtexten står det att den kommun som tar emot barnen ska höra av sig till oss. Vi fick bara en faktura och vi ville få saken prövad, kan man bara skicka en faktura eller ska man ha en samverkan?

Klippet nedan är från innan fallet togs upp i domstol:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.