Se delar ur filmerna om Kårebolssätern och Eda skans i klippet ovan. Foto: Länsstyrelsen Värmland

Filmer ska ge liv till värmländska kulturmiljöer

Uppdaterad
Publicerad

41 kulturmiljöer i Värmland anses vara så värdefulla att de är riksintressanta. Detta vill Länsstyrelsen Värmland nu belysa genom att producera filmer om några av dem. På så sätt ska både lokala aktörer, värmlänningar och turister få möjlighet att upptäcka nya platser.

Det handlar bland annat om den dramatiska krigshistorian vid Edas, den levande fäboden Kårebolssäter och den vackra och anrika herrgården i Rottneros.

Filmerna är en del i Länsstyrelsen Värmlands Interreg-projekt CUPIDO och platserna som porträtteras är riksintressanta, vilket innebär att de ha så höga värden att de skyddas ur ett nationellt perspektiv.

I klippet ovan hör du Sara Bodin Olsson, antikvarie på Länsstyrelsen Värmland, berätta om projektet. Där kan du också se delar av filmerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.