Arrangören Erik Klefbom hoppas festivalen kan bli årligt återkommande Foto: Privat

Filmfestival i Långban

Uppdaterad
Publicerad

Internationell filmfestival med miljötema. Det blir det i Långban i sommar. Lokala och internationella föreläsare och filmmakare kommer att delta för att diskutera filmerna med utgångspunkt i temat natur.

– Tanken är att ge en helhetsupplevelse med filmer, debatter, föreläsningar och poesi, och där besökarna får en chans att bekanta sig med platsen, säger arrangören Erik Klefbom.

Efter en filmvisning i Stockholm för några år sedan och en givande diskussion efter filmen föddes idén om att spinna vidare på temat och ordna en hel festival där man ser på film och sedan pratar kring temat i filmen. I det här fallet blev temat ”Tillbaka till naturen”.

– Det känns hoppfullt att diskutera naturens betydelse för oss, säger Erik Klefbom, miljöjournalist och en av arrangörerna.

Möte mellan natur och kultur

Festivalen arrangeras av Bokcirkeln Naturhjärtat tillsammans med Värmlands museum, som driver Långbans gruv- och kulturby. Filmerna ska visas i den gamla järnmalmshyttan och i den gamla fabriksbiografen.

– Naturen och kulturen möts i Långban. Det är en gammal gruva och en gammal hytta där vi delvis visar filmerna – så miljön tror jag publiken och festivalbesökarna kommer att uppskatta.

Internationella gäster

Under festivalen visas ett 20-tal filmer från Sverige, Polen, Frankrike, Ryssland och USA. Både regissörer, dokumentärfilmare, filmvetare, litteraturhistoriker och beteendeforskare kommer att delta – hela programmet hittar du här. Arrangörerna hoppas på flera hundra besökare från hela landet och att denna första miljöfilmsfestival kan bli tradition.

– Jag hoppas att publiken får möjlighet att reflektera över temat och jämföra det lokala perspektivet med natursynen i till exempel Ryssland och USA, säger Klefbom. 

Festivalen pågår mellan den 9 och 11 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.