Filmaren Erik Pauser jobbar med projektet som väntas bli till en halvtimme lång film om Finnskogens unika värden Foto: Rino Rotevatn/SVT

Finnskogens unika värden blir film

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tre år tillbaka pågår ett arbete med målet att göra Finnskogen till världsarv. Just nu filmas det i de gamla finnbygderna och filmen är ett led i att dokumentera de unika värden som finns i området. SVT Nyheter Värmland fick följa med under inspelningarna.

Inte ens i de områden i östra Finland som övergavs för ny mark i Värmlands djupa skogar finns de unika rökstugor, som var ett av de så kallade skogsfinnarnas kännetecken, kvar. Men på Finnskogen finns de.

Det är dock inte bara byggnaderna som människorna bakom världsarvs-projektet vill höja statusen på. Det är hela området, liksom kulturen.

– Det finns en levande finnskog och en levande finnskogskultur, säger projektledaren Birgitta Elfström.

Hoppas på tevevisning

Hon gör filmen tillsammans med filmaren Erik Pauser, känd bland annat för sin film The Borneo Case som handlar om ett urfolks utsatthet och skövlingen av skogen runt dem.

Filmen om Finnskogen beräknas bli runt en halvtimme lång. Den kommer att visas som en del av världsarvsprojektet men de båda filmarna hoppas också få den visad på tv.

– Just film är ju det bästa sättet att få fram en känsla, att det inte bara blir text, man kommer direkt till hjärtat när man talar med rörliga bilder, säger Birgitta Elfström och fortsätter:

– Det är också ett sätt att undersöka. När man jobbar med film får man tillgång till platser och människor som man normalt sett kanske inte vågar närma sig.

Filmen klar i oktober

Birgitta Elfström leder inte bara arbetet med att göra den dokumentära filmen om Finnskogen utan också hela projektet med att göra Finnskogen till världsarv.

Bakom henne står Värmlands museum, Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland, Torsby kommun, Karlstads universitet, Hembygdsförbundet, Helmiastiftelsen samt en hemlig välgörare.

Filmen väntas vara färdig i oktober i år. Men någon ansökan till FN-organet Unesco om att Finnskogen ska få status som världsarv beräknas inte kunna göras förrän tidigast 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.