Fisket i Forshagaforsen stängs tills vidare på grund av värmen. Foto: Sportfiskarna

Fisket i Forhagaforsen stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Sportfisket efter lax och öring i Forshagaforsen har stängts tills vidare. Orsaken är de höga vattentemperaturerna som gör att fiskarna riskerar att skadas och drabbas av svampinfektioner.

Den varma sommaren ställer till problem för sportfisket i Forshagaforsen. För första gången någonsin stoppas nu fisket i väntan på att vattentemperaturen sjunker.

Beslutet har fattats av Sportfiskarna och Forshagaforsens fiskevårdsområde, i samråd med Länsstyrelsen.

– Det är både lågt vatten och hög vattentemperatur nu, och vi vill värna om stammarna av lax och öring i Klarälven, säger Peter Belin, platschef för Sportfiskarna Region Värmland.

– All fisk av vilt ursprung och Gullspångslaxoch Klarälvsöring måste återutsättas vid fisket, och med den här värmen riskerar de att skadas och drabbas av svampinfektioner.

Första gången

Redan tidigare har fisk skadats vid bassängerna och fällan för avelsfisket vid forsen. Fällan har stängts, och upptransporterna av fisk stoppas vid höga vattentemperaturer.

Vattnet i älven kommer nu att mätas kontinuerligt för att se när fisket kan öppna igen. Foto: Sportfiskarna


Sportfisket stoppas nu så länge vattentemperaturen ligger över 20 grader.

– Om temperaturen går ner till 18 – 19 grader kommer fisket att öppna igen, men när det blir vet jag inte. Det ska ju fortsätta att vara varmt den här veckan i alla fall.

Har du varit med om att fisket stoppats någon gång tidigare?

– Nej det har aldrig hänt förut. Det här är första gången.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer