Näringslivsutvecklare Kicki Karlsson och David Stenman, vd för Arctic Sustainability Group AB, vid området som kan bli fiskodling. Foto: Storfors kommun

Fiskodling kan ge upp till 100 nya jobb i Storfors

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns långt gångna planer på en fabrik för fiskodling i Storfors. På sikt skulle det kunna ge mellan 80 och 100 nya arbetstillfällen.

– Vi har tittat på mark och förutsättningar i flera kommuner, men har nu fastnat för Storfors, som har ett väldigt bra läge och bra sjövatten, säger Peter Zonabend, styrelseordförande i Arctic Sustainability Group AB som står bakom satsningen.

Kommunen ska nu, enligt beslut i kommunstyrelsen, sälja ett 150 000 kvadratmeter stort landområde för en konceptfabrik avsedd för fiskproduktion.

– Vi har under en lång tid framgångsrikt ställt om från tung industri till småföretagande och hantverkstjänster i Storfors. Det här kan vara starten på ytterligare en ny utveckling och en del i vår resa mot ett attraktivt samhälle där allt fler vill verka och bo, säger kommunalrådet Hans Jildesten (S) i ett pressmeddelande.

Arctic Sustainability Group planerar att på sikt bygga tre fabriker i Storfors för fiskodling. Den första är en så kallad pilotfabrik som beräknas kosta mellan 160 och 200 miljoner kronor. 2 000 ton röding ska produceras i fiskodlingen som ska ligga intill riksväg 26, norr om norra industriområdet.

Satsningen innebär investeringskostnader för Storfors kommun. Sjövattenledningar och utbyggnad av kommunala reningsverket beräknas till 15 miljoner. Dessutom ska en ny väg med flera industritomter anläggas.

– Företaget kommer att betala kostnaderna för sjövattenledningarna och uppdateringen av reningsverket genom de taxor som sätts, säger Hans Jildesten.

Kommunstyrelsen säger ja till satsningen men frågan avgörs slutligen av kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.