Fler friska ringer på ambulans

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som ringer på ambulans men anses för friska för att få åka med – ökar kraftigt i Värmland. Något som riskerar leda till att det inte finns ambulans för den som verkligen behöver akut hjälp.

Under en dag på ambulansen i Karlstad kan nästan vad som helst hända. Det kan komma in larm om bröstsmärtor och andra medicinska åkommor men också larm från en del fullt friska som anser sig behöva akuthjälp.

– Det kan vara fullt friska, unga människor som har ont i ett knä eller har haft feber en liten stund. De vill få vård fort och bli friska fort, berättar ambulanssjukvårdare Ulf Barhammar Edvinsson.

Riktigt sjuka riskerar få vänta

Ambulanscentralen i Karlstad åker dagligen på larm av den här typen och antalet har mångdubblats de senaste åren. Ulf Barhammar Edvinsson är noga med att betona att man inte kan neka någon som verkligen vill, att åka med ambulansen. Samtidigt tycker han det är viktigt att ambulansen är till för det den ska – att hjälpa akut sjuka människor. Och när man är upptagen med larm som egentligen inte är högprioriterade riskerar riktigt sjuka människor att få vänta på vård.

– Ja, konsekvensen är ju faktiskt att väldigt många människor får vänta på vår hjälp när de verkligen behöver den, säger han.

”Ingen genväg med ambulans”

Efter den medicinska bedömningen får de som inte tas med i ambulansen, eller de som inte vill ta emot hjälp, tips för egenvård hemma eller så kan de själva välja att på egen hand ta sig till sjukhus eller vårdcentral. Men att skriva rapporter på alla de som inte åker med ambulansen tar egentligen mer tid än att ta med patienten til sjukhus så att det är ”lathet” som gör att personalen inte vill köra fler i ambulans håller Ulf Barhammar Edvinsson inte med om. Han håller heller inte med om den ibland spridda missuppfattningen om att det går fortare att komma in på akuten genom att komma med ambulans.

– Det är ingen genväg med ambulans om man inte är akut sjuk eller har drabbats av annat akuttillstånd, säger Ulf Barhammar Edvinsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.