Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Projektledare Henric Barkman ser positivt på trenden att återbruk och delningsekonomi har blivit mer poplärt. I klippet berättar Helena Kjäll, handledare på Sola byggåterbruk, om hur de märker av intresset från Karlstadsborna och så träffar vi kunden Julian Dixon. Foto: SVT

Fler i Karlstad kan tänka sig att dela

Publicerad

Att hyra, låna, byta eller på andra sätt praktisera så kallad delningsekonomi, har blivit allt populärare i Karlstads kommun. Det visar en undersökning som projektet Karlstad delar har gjort.

Karlstad delar är ett samarbete mellan kommunen och sex andra samarbetspartners från civilsamhället, näringslivet och universitetet.

– Vi försöker vara med och stötta utvecklingen av delningsekonomi, andrahandshandel och reparatörer, säger projektledare Henric Barkman på kommunen.

Huvudsyftet är att minska klimatpåverkan och göra det lättare att tänka hållbart

Ökat antal positiva

Projektet startade 2019 och sedan dess har kommunen sett en ökning på nio procentenheter som idag ställer sig positiva till delningsekonomi.

– En anledning är att vi fått fler sådana här verksamheter, säger Henric Barkman.

Ett 15-tal olika delningslösningar har skapats under projektperioden. Projektet har stöttat bland annat Fritidsbanken, den delade klädgarderoben Rekoroben, gratisbutiken Skattkistan och Sola byggåterbruk. Här ryms också matsvinnsappar och bildelningstjänster.

Ska ingå i ordinarie verksamhet

Egentligen har tiden för projektet just gått ut, men det är inget som oroar projektledare Henric Barkman.

– Vi har fått så mycket heja-rop och har sett att det här är något som Karlstadsborna efterfrågar – och även näringsliv – så vi kommer absolut fortsätta driva arbetet i vår ordinarie verksamhet, säger han och fortsätter:

– Delningsekonomi är en möjlighet att förena miljö, ekonomi och det sociala.

I klippet berättar Helena Kjäll, handledare på Sola byggåterbruk, om hur de märker av intresset från Karlstadsborna och så träffar vi kunden Julian Dixon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer