Visa alla (2)
Visa alla (2)

Fler kommuner gick på bluffen

Uppdaterad
Publicerad

Minst nio kommuner i Värmland har handlat tösalt och rengöringsprodukter från det varningslistade bolaget Universal Solutions.

Förutom Kil har bland andra Torsby, Storfors och Kristinehamn köpt avfettningsmedel och annat till kraftiga överpriser.

Totalt har de värmländska kommunerna handlat från det varningslistade företaget Universal Solutions för drygt 1,4 miljoner kronor. Kils kommun, som SVT Nyheter Värmland avslöjat tidigare, står för de flesta inköpen, framförallt regelbundna leveranser – året runt – av tösalt under de senaste två åren. Nu reagerar kommunens revisorer på inköpen.

– Det här är naturligtvis inte bra. Det är förskräckligt rent ut sagt, säger Bengt Kjellberg, ordförande för Kils kommunrevisorer och konstaterar att det handlar om skattebetalarnas pengar som ska användas på ett bra sätt.

Bengt Kjellberg konstaterar vidare att det alltid funnits blufföretag och att det inte bara är kommuner som drabbas. Men företag som vill luras går gärna förbi inköps- och ekonomiavdelningar eftersom personalen där ofta vet vad som gäller vid offentlig upphandling. Något man inte använde sig av vid de här inköpen.

– Det är fel, fel med stora bokstäver. All upphandling regleras av Lagen om offentlig upphandling, om man så bara går ut och köper en bulle till kaffet för kommunens pengar, säger Bengt Kjellberg

Kommuner måste göra många inköp, och det är vanligt att ansvaret för dessa delegeras – men med förtroende följer ansvar. Något som inte riktigt har fungerat när det gäller inköp från Universal Solutions.

– När vi blev varse detta, krävde vi en förklaring av kommunchefen. Resultatet ska vi få efter nyår, säger Bengt Kjellberg.

Enligt nätverket Förenade bolag som bland annat arbetar med att kartlägga företag som arbetar med vilseledande försäljning har 164 kommuner i landet lurats att handla till överpriser från det aktuella företaget. Ofta kontaktas enskilda tjänstemän som sedan fås att ingå avtal. Fakturor betalas sedan utan att problemet upptäcks.

SVT Nyheter Värmland har sökt Universal Solutions utan att lyckas.

Så här mycket har de värmländska kommunerna handlat för från det varningslistade företaget Universal Solutions:

Kil 1.170.188 kr

Torsby      89.619 kr

Storfors      64.423 kr

Kristinehamn      44.895 kr

Säffle      19.071 kr

Forshaga        5.865 kr

Karlstad        5.804 kr

Sunne        2.902 kr

Hagfors                1.392 kr

Källa: Förenade bolag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varningslistat företag

Mer i ämnet