Fler resmål i Europa via Arlanda enligt ny kartläggning

Publicerad

För flygplatsen i Karlstad skulle en satsning på flygtrafiken till Arlanda ge fler flyg till storstäderna i Europa än en flyglinje till en europeisk storflygplats. Det hävdar en utredare på Transportstyrelsen.

– Den kartläggning som vi har gjort visar att med mer frekvens mot Arlanda kan man nå betydligt fler destinationer i Europa mot om man har flyg till en hub direkt till Europa, säger Jean-Marie Skoglund, utredare vid Transportstyrelsen.

Det gäller till exempel flyg från Karlstad till Oslo, Helsingfors, Amsterdam, Warszawa, Zurich och London, enligt Transportstyrelsens tidtabellsanalys.

Jean-Marie Skoglund pekar också på en risk att en ny flyglinje till Frankfurt eller Köpenhamn riskerar att slå ut flyget till Arlanda.

– Då kan den trafiken komma att minska och på sikt försvinna, säger han.

”Utmärkt knutpunkt”

Men den linje som finns idag mellan Karlstad och Arlanda – med 30 turer i veckan – är inte tillräckligt – enligt Karlstad Airports ordförande Mikael Lundström.

– Arlanda är ju en alldeles utmärkt knutpunkt för trafik ut i världen och det är ju Frankfurt och Köpenhamn också, säger han.

Men flyg till Arlanda finns ju redan?

– Det hade ju varit väldigt bra om vi haft regelbundet stor trafik på den reguljära linjen, men det är inte vi som avgör det heller?.

Hur menar du?

– Det måste du höra med den operatör som kör, men jag skulle gärna se att vi har regelbundna och fler avgångar till Arlanda. Viktigast är att det blir trygghet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.