Visa alla (3)

Antalet TBE-fall i Värmland ökar

Publicerad

Tio fall av TBE har rapporterats i Värmland i sommar. Enligt Folkhälsomyndigheten kommer antalet TBE-fall i år troligtvis att bli det högsta man uppmätt sedan statistik började föras på 50-talet.
– Vi har sett en ökande trend sedan 80-talet, men de tre senaste åren har det varit betydligt mer än förväntat, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Under juni till augusti i år rapporterades 200 fall av TBE i landet till Folkhälsomyndigheten. I Värmland anmäldes tio fall, vilket går att jämföra med endast ett rapporterat fall sommaren 2009. Totalt hittills i år har 13 fall av TBE anmälts i Värmland. Det betyder att de senaste två årens kraftiga ökning av smittan ser ut att hålla i sig.

Foto: Grafik från Nyhetsbyrån Siren

– En förklaring till ökningen är att viruset sprider sig i landet och framför allt västerut, till Västra Götaland, Värmland och Västmanland. I de områdena har man troligen också lägre vaccinationstäckning än där infektionen har förekommit en längre tid tillbaka, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Nyhetsbyrån Siren.

Det finns ingen enkel förklaring till varför antalet fall av TBE ökar. Sannolikt är det ett komplicerat samspel mellan olika faktorer, som vädret och förekomsten av fästingar och de så kallade reservoardjur, främst möss och sorkar, som bär på viruset, enligt Marika Hjertqvist.

Fakta: TBE

Visa

TBE (tick borne encephalitis) yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och ibland kramper och förlamningar. De flesta blir helt återställda men upp mot 30 procent får långdragna eller till och med bestående besvär i form av uttalad trötthet, minnesstörningar och i sällsynta fall förlamningar. Dödsfall kan förekomma men är mycket sällsynta. Smittan överförs till människor huvudsakligen via fästingbett. Till skillnad från borrelia är det möjligt att vaccinera sig mot TBE.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer