I Värmland har 343 ansökningar kommit in hittills Foto: TT

Fler värmlänningar söker skuldsanering

Publicerad

Med 188 procent har antalet ansökningar om skuldsanering ökat i år. Orsaken är enligt Kronofogden att det blivit enklare att söka sanering.

– Det är glädjande att fler överskuldsatta nu får den chansen, säger Fredrik Abrahamsson på Kronofogden.

Första halvåret i år fick Kronofogden in 343 ansökningar om skuldsanering i Värmland. Förra året samma period var antalet 119 vilket är en ökning med 188 procent. Från Kronofogden menar man att den stora ökningen beror på de nya skuldsaneringslagar som började gälla hösten 2016 och som gör det enklare att söka.

– Man kan se skuldsanering som en ekonomisk rehabilitering, där någon som har haft skulder i många år får möjlighet att starta om med nya förutsättningar. Det är glädjande att fler överskuldsatta nu får den chansen, säger Fredrik Abrahamsson, teamchef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Kraftig ökning

I landet som helhet kom det in 10 622 ansökningar om skuldsanering vilket är en ökning med 111 procent. Värmland tillhör tillsammans med Kronoberg och Dalarna länen med den största ökningen.

LÄS MER: Tage och hans fru väntar på besked om sanering

Längre väntetider

Men ökningen innebär också att väntetiderna hos Kronofogden har blivit längre.

– Vi har vidtagit flera åtgärder för att så snabbt som möjligt pröva alla ansökningar. Bland annat har vi förändrat våra arbetssätt och ökat antalet handläggare. Tyvärr har det inte varit tillräckligt och våra kunder får nu vänta allt längre på sina beslut. Många har levt under knappa ekonomiska förhållanden under lång tid, och det är angeläget att korta handläggningstiderna, säger Fredrik Abrahamsson.

Just nu tar det drygt fyra månader innan handläggningen startar och uppemot nio månader innan man som kund kan få beslut om skuldsanering beviljas.

Fakta – så fungerar skuldsanering

  • Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. För att kunna få skuldsanering ska du sakna möjligheter att betala skulderna inom överskådlig tid. Det behöver inte handla om stora skulder – det är din personliga situation som avgör.
  • Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden, antingen digitalt eller genom att fylla i en pappersblankett. Kommunens budget- och skuldrådgivare kan hjälpa till med ansökan om du vill det.
  • När Kronofogden beslutat om skuldsanering görs en betalningsplan. Lite förenklat innebär det att du får leva på existensminimum i några år, oftast fem. Alla inkomster som överstiger den nivån går till att betala skulderna. När fem år har gått är du skuldfri.

Källa: Kronofogden

Antalet som söker skuldsanering i din kommun

Karlstad 88

Kristinehamn 33

Säffle 29

Arvika 26

Filipstad 24

Forshaga 18

Grums 17

Hagfors 17

Munkfors 17

Kil 16

Torsby 16

Sunne 14

Årjäng 9

Hagfors 8

Hammarö 8

Storfors 6

Eda 5

Siffrorna avser första halvåret i år

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.