Foto: TT

Flera bränder längs järnvägen

Publicerad

Bergslagens räddningstjänst har under måndagen fått rycka ut på tre olika bränder längs järnvägen i Storfors.
– Det är mycket troligt något tjuvbromsat tåg som ställt till det, finns ingen annan tänkbar orsak, säger Hasse Dahl, insatsledare vid Bergslagens räddningstjänst.

Styrkor från både Filipstad och Storfors fick rycka ut för att släcka. Det första larmet om brand kom ett par minuter innan klockan tolv på måndagen. Då brann det längs järnvägen vid Nässundet söder om Storfors. Bara en minut senare larmades det om brand vid Medskogsvägen i Storfors norra delar samt vid Hattälvsvägen. Totalt var det tre bränder.

– Det är lite besvärligt, det ligger en bit från vägen. Det är ingen stor yta men längst järnvägsspåret.

Gnistbildning från godståg

Bakgrunden till bränderna förra året var troligen gnistbildning från ett godståg och Bergslagens räddningstjänst hade fullt upp. Räddningstjänsten i Karlstad polisanmälde de omfattande bränderna längs banvallen mellan Molkom och Filipstad.

– Nu börjar det igen, det är inte bra. Det är samma anstiftan till brand och det är inte bra. Det är inte acceptabelt att det ska vara så här, Det bevisar att man inte lärt läxan ett dugg från föregående år, säger Hasse Dahl.

Bergslagens räddningschef i beredskap ska under dagen kontakta Trafikverket för att se vilket bolag som kör på sträckan.

– Det slukar enorma resurser, det är inte bra på något sätt, säger Dahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer