Foto: Johan Nilsson/TT

Flera rökskadade efter brand i flerfamiljshus Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer fick föras till sjukhus med rökskador, och ytterligare ett antal fick vård på platsen sedan det börjat brinna på en balkong till ett flerfamiljshus i Filipstad på fredagkvällen.

Larmet till räddningstjänsten kom strax efter klockan 22 på fredagkvällen. Lågor slog ut från en lägenhet på fjärde våningen i ett femvåningshus mitt i centrum.

– Först trodde vi att det var lägenheten som brann, men det var balkongen. Röken hade spritt sig in i huset och det sprang folk i trappan, säger insatsledaren Peter Karlsson vid Bergslagens räddningstjänst.

Det var en förbipasserande som upptäckte branden.

– Han bröt sig in genom ytterdörren med hjälp av en parkbänk och sprang upp med en brandsläckare och försökte släcka. Det var full kalabalik på platsen när vi kom dit, säger Peter Karlsson.

På balkongen fanns skumgummimadrasser och möbler.

– Det brann riktigt kraftigt, men elden spred sig inte in i huset.

Röken spred sig

Både de sju som fanns i  lägenheten och intillboende drabbades av den kraftiga röken som också spreds till Trygghetsboendet intill.

– Rökdykarna hämtade ut en äldre kvinna från femte våningen. Hon fördes med ambulans till sjukhus.

Totalt fördes tre personer till Centralsjukhuset och Karlskoga lasarett. Ytterligare 19 utrymdes ur byggnaden, och flera av dem fick vård på plats.

– De fick hjälp med syrgas av ambulanspersonalen. Ambulanser från Filipstad, Karlskoga, Kristinehamn och Hagfors och ambulanshelikoptern var på plats.

Orsaken till branden är ännu oklar. Polisen har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.