Lars Hedelin ser mycket allvarligt på stölderna. Foto: SVT

Tonvis backupbatterier stulna – ungdomar misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera husrannsakningar i bilar och garage i Torsby lokalpolisområde i förra veckan, hittade polisen ett stort antal stulna backupbatterier. Under helgen har en person i knappa tjugoårsåldern suttit anhållen misstänkt för flera av stölderna. Totalt misstänks ett flertal personer varav många av dem är minderåriga, enligt polisen.

Beslaget består av flera ton batterier och enligt polisen stjäls de från master, i syfte att driva ljudanläggningar i bilar.

– Som rullande diskotek som kan störa hela städer, säger polisens presstalesperson Lars Hedelin till SVT Nyheter Värmland.

Viktiga samhällsfunktioner kan slås ut

Backupbatterierna är avsedda att säkerställa driften av mobilmaster vid strömbortfall. Det handlar om master som driver samhällsviktiga funktioner såsom ambulans, polis, och räddningstjänstens radiosamband.

Polis Lars Hedelin ser mycket allvarligt på stölderna.

– Det här ska inte ses som simpla stölder, det är väldigt allvarliga angrepp på infrastrukturen man gör sig skyldig till. Det kan släcka ner extremt viktiga samhällsfunktioner.

I nuläget utreds ärendet som stöld men kan komma att växa till blåljussabotage – ett brott som i normalgraden kan ge maxstraffet fyra års fängelse.

Kan bli höga skadestånd

Gärningspersonen kan också bli skyldig att betala stora skadestånd till nätägarna.

– Det är summor som nog överstiger en tonårings budget, säger Lars Hedelin.

Han tillägger att det ofta är en förälder till den som har ljudanläggningen som står som ägare till bilen.

– Som förälder har man ansvar att se vad för prylar som sitter i bilen.

Den person som har suttit anhållen är nu släppt men misstankarna mot honom kvarstår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer