Flera brandpatruller var på plats under insatsen. Foto: David Hårseth/SVT

Boende fick fly brandrök med stege

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer fick räddas med hjälp av höjdfordon från en av de övre våningarna i ett flerfamiljshus i Deje, norr om Forshaga i Värmland. Trappuppgången var rökfylld efter en brand som tros ha börjat i källaren.

– Det har brunnit i en tvättstuga och blivit släckt av räddningstjänsten. Röken har spridit sig upp till lägenheterna. Det är utrymt och ingen har kommit till skada vad vi vet, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisen i Värmland till SVT Nyheter.

– Vi har haft rökspridning lite här och var i huset. Det är ett trevåningshus med tre, fyra trapphus med sex–åtta lägenheter i varje, säger Björn Johansson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstadsregionen till TT.

Larmet kom till SOS Alarm vid 21-tiden på söndagen. Någon timme senare hade i stort sett hela huset genomsökts utan att man hittat någon skadad.

– Vi har initierat en posomgrupp för att hjälpa de boende, det lär inte gå att bo i lägenheterna på ett tag, säger Björn Johansson.

Vad som startade branden var oklart sent på söndagen men enligt uppgifter till Nya Wermlands-Tidningen rubriceras händelsen som mordbrand. Platsen ska undersökas på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.