”Under senare år har det varit så att lärare hör av sig för att söka jobb här”, säger Sven-Erik Rehn som är rektor på Vargbroskolan. Foto: SVT

Flest behöriga lärare i Storfors

Publicerad

För andra året i rad är Storfors den kommun i landet som har högst andel behöriga lärare. På den gamla bruksorten har hela 89 procent av lärarna behörighet medan riksgenomsnittet ligger på 70,5 procent.

– Jag har pendlat hit från Karlstad i 22 år. Jag trivs annars skulle jag inte ha orkat med det, säger Susanne Österling som är SO-lärare på Vargbroskolan i Storfors.

Susanne Österling är bara en av många lärare i Storfors som pendlar till jobbet från andra kommuner. 

– Vi är extremt beroende av inpendling. 70-80 procent av vår personal pendlar in till Storfors. Och då måste vi leverera en bra arbetsplats, för man åker inte sex, sju, åtta, tio eller 14 mil om dagen om det inte är en bra arbetsplats, säger Sven-Erik Rehn som är rektor på Vargbroskolan.

Satsat under många år

Storfors har satsat på skolan under många års tid. Satsningen har bland annat inneburit nybyggda skolor, ett medvetet arbete kring arbetsmiljö och relationer – och inte minst en prioritering av lärarnas löner. Och strategin har varit lyckosam.

– Dels har vi extremt låg personalomsättning. Och när vi rekryterar behöver vi inte jaga. Under senare år har det varit så att lärare hör av sig för att söka jobb här, säger Sven-Erik Rehn.

”Blir lite stolt”

SO-läraren Susanne Österling bekräftar bilden av en bra arbetsplats. Och att få arbeta på en skola i en kommun som toppar ligan över andelen behöriga lärare har betydelse.

– Man blir ju lite stolt. Det är lite oväntat och jag tänker att en universitetsstad egentligen borde göra det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.