Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Peter Pettersson om hur han ser på dispensernas betydelse för landsbygdsutveckling, och en eventuell konflikt med syftet att gynna djur och växtliv. Foto: Staffan Lindström/SVT

Flest strandskyddsdispenser i västra Värmland

Uppdaterad
Publicerad

I Säffle är har 64 dispenser för husbyggen på strandskyddade områden beviljats de senaste tio åren. Tillsammans med Arvika och Årjäng ligger de därmed högst i Värmland.

– Det tror jag beror på att vi är den kommun med mest vänersträcka i länet, säger Peter Pettersson på miljö-och byggförvaltningen i Säffle.

I klippet: Peter Pettersson om hur han ser på dispensernas betydelse för landsbygdsutveckling, och en eventuell konflikt med syftet att gynna djur och växtliv.

Även Arvika har beviljat 64 dispenser och Årjäng 62. Det visar statistik från Naturvårdsverket som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

Möjlighet till dispens för att utveckla landsbygden

Strandskyddet gäller i hela landet minst 100 meter från strandkanten upp till 300 meter. Syfte är bland annat att gynna djur och växtlivet och trygga allmänhetens tillgång till strandområden.

För tio år sen öppnades en möjlighet för kommuner att arbeta fram områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, så kallade LIS-områden, som då ses som ett särskilt skäl för att kunna lämna dispens från strandskyddet. Säffle har hittills fått fram närmare 50 områden. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer