Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är mycket, mycket olämpligt”, säger experten på offentlighetsprincipen, Nils Funcke, om att använda en privat mejladress i ett kommunalt bolags verksamhet, vilket ordföranden för Karlstad Airport har gjort. Foto: SVT

Flygplatsordföranden raderade mejl – anmäld till JO

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad Airports styrelseordförande, Mikael Lundström (L), har använt privata mejladresser i frågor som rör flygplatsen. När en privatperson försökte begära ut mejlen framkom att de har raderats.

Nu anmäls ordföranden till JO, Justitieombudsmannen, av privatpersonen.

Via andra flygplats- och kommunanställdas mejlloggar framkommer att flera mejl har skickats till och från Mikael Lundströms privata adresser.

Av ämnesrubrikerna är det uppenbart att korrespondensen handlat om just flygplatsen, bland annat VD:ns anställningsavtal och rekrytering av marknadschef.

Olämpligt – inte olagligt

Att använda en privat mejladress inom offentligt ägd verksamhet – vilket flygplatsen är – är i sig inte olagligt. Däremot är det olämpligt, menar Nils Funcke som är journalist och expert på offentlighetsprincipen.

Han reder ut vad som gäller i klippet ovan.

Raderat mejlen

Det är mejlens innehåll som avgör om de ska sparas eller inte. När privatpersonen bad om att få se alla sparade mejl som skickats till eller från ordförandens privata mejladresser fick han till svar att ”de har gallrats”. Alla mejl är alltså borttagna.

Ordföranden hävdar själv att han inte har brustit i sin skyldighet att spara och diarieföra mejlkorrespondens.

– Jag har inte några mejl som rör airport i min privata mejl. Har jag fått det och inte diariefört så har det ju varit att någon har skrivit till mig i egenskap av ordförande på Karlstad Airport i något allmänt ärende, om ett möte eller så. Då har jag kanske svarat att mötet kan vi ta nästa vecka eller så, det har inte varit något annat, säger Mikael Lundström.

JO avgör

Nu blir det upp till JO att ta ställning till anmälan och eventuellt utreda saken.

– Vi får låta JO kolla det här, det ska bli väldigt intressant, säger Mikael Lundström.

SVT Nyheter Värmland har frågat Mikael Lundström varför han använder privata mejladresser i frågor som rör flygplatsbolaget men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.