Flyktingbarn berättar

Uppdaterad
Publicerad
”Mitt nya liv” Så heter en bok som släpps idag och där ensamkommande flyktingbarn själva får berätta om hur det är att komma till Värmland.

”Jag är så stolt att jag kommer från Afrika, att jag är född i Somalia. Men här i Sverige har jag andra förutsättningar att lyckas, fler möjligheter att göra något bra av mitt liv (...). En dag kanske jag åker tillbaka till Afrika ett tag, för att hjälpa till, men jag kommer alltid återvända hit. Här finns mitt nya hem, här är mitt nya liv.”

Så avslutar Faiza Warsame sitt kapitel i den nya boken ”Mitt nya liv”. Hon är en av fem personer som i den med egna ord berättar om hur det är att komma till Värmland som ensamkommande flyktingbarn. Själv kom Faiza till Sverige och Karlstad för sex år sedan från Somalia.

Boken ges ut genom projektet Växtkraft som arbetar just med ensamkommande barn och ungdomar.

– Jag upplever det som att det är många andra som pratar om dem men att de inte alltid får göra sina egna röster hörda och det är det vi vill med den här boken, säger Therese Schagerberg, projektledare.

Faiza Warsame hoppas att fler som varit i hennes situation ska läsa boken.

– Jag hoppas att alla människor får inspiration av den här boken, samtidigt vet jag att det är svårt att vara ny i ett land och jag vill ge dem kraft och styrka.

Hur är ditt liv här i Sverige nu?

– Jättehäftigt tycker jag, jag är så nöjd och stolt. Jag har egen lägenhet, eget jobb och finansierar mig själv och kan göra vad jag vill, det är en häftig känsla, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer