Sundstatjärn tömdes på delar av sitt fiskbestånd Foto: SVT

Flytt av fisk ska rädda Sundstatjärn

Uppdaterad
Publicerad

Idag tömdes Sundstatjärn i Karlstad på en stor del av fiskbeståndet. Det i ett försök att förbättra vattenkvalitén i tjärnen.

– Det är vad vi kallar för reduceringsfiske där mört och mindre abborre flyttas från sjön, säger Anders Johansson, som är biolog och ansvarig för projektet.

Sammanlagt flyttas ett och ett halvt ton fisk från Sundstatjärn till Klarälven. Tanken är att algblomningen ska minska när fiskbeståndet minskar.

– Vi hoppas att det här ska fungera, det är en beprövad metod i Finland, säger Anders Johansson.

Vattenkvalitén har varit ett problem länge

Det var genom fiske med så kallad ringnot som tjärnen tömdes på fisk under måndagen. Större fisk kastades tillbaka.

Vattenkvalitén i Sundstatjärn har varit ett problem i många år.

Förra året gjordes en inventering av fiskbeståndet i Sundstatjärn och det var tydligt att antalet fiskar var betydligt fler än vad som var bra för vattenkvalitén.

– Det handlade om 20 gånger för mycket fisk i Sundstatjärn, säger Anders Johansson.

Ska kunna fungera som en badsjö

Det är inte säkert att dagens fiske är tillräckligt. Det kan krävas fler insatser i framtiden. Under nästa år är det meningen att man ska se om åtgärden fungerar och Sundstatjärn ska kunna fungera som en liten central badsjö i Karlstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.