Flyttbidrag ska öka rörligheten

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det finns bidrag som ska hjälpa ungdomar till jobb i ett annat EU-land är det relativt få som utnyttjar bidraget. 300 personer skulle kunna få det, men bara 80 har sökt – varav knappt tio stycken i Värmland.

Arbetslösheten bland unga är hög. I oktober i år var 17, 4 procent av landets 18 till 24-åringar öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd. I Värmland var motsvarande siffra 22, 8 procent, det vill säga fler än var femte person.

För att öka rörligheten bland unga inom EU pågår ett pilotprojekt under tre år. I projektet kan arbetssökande få bidrag till en intervjuresa och/eller en så kallad ”starta upp peng” när man ska börja ett nytt jobb i ett annat EU-land. Även arbetsgivaren kan söka bidrag.

Sverige administrerar projektet under ett av de tre åren och under den tiden är målet att 300 arbetssökande svenska ungdomar ska använda det. Men hittills är det bara ett 80-tal som gjort det och i Värmland knappt tio personer.

– Här i Arvika och Eda har väl inte intresset för övriga Europa varit så stort utan det är mest Norge det är fokus på, säger Erica Sund som är rådgivare för projektet på arbetsförmedlingen i Arvika.

Jens Stenson flyttade till Värmland och Mangskog från Sollentuna i slutet av sommaren för att försöka hitta ett jobb. Det var svårt och under en kort period pendlade han till jobb i Norge. När han senare besökte arbetsförmedlingen i Arvika fick han reda på att han kunde få bidrag för att flytta till ett annat EU-land för ett jobb. På onsdag åker han och en kompis till Spanien för att jobba på ett callcenterföretag i Marbella.

– Vi får ett startkapital på 860 euro för att kunna flytta från Sverige och hitta en bostad för första månaden, ha råd med mat och hela den biten, säger Jens Stenson.

Varför tror du att så få söker det här bidraget?

– Jag tror att ganska många är väldigt trygga i det här lilla som man har, det här samhället. Sedan så är det, från mig egen sida, okunskap. Jag visste inte ens att det här fanns, förklarar Jens Stenson.

Fakta

De kan få bidrag:

* Arbetssökande som är mellan 18 och 30 år och är EU-medborgare och legalt bosatt i ett EU-land.

* Arbetsgivare som är legalt registrerade som företag i ett EU-land, som letar efter arbetskraft med en särskild profil som de inte kan hitta i hemlandet och som erbjuder anställning i minst sex månader med lön och villkor enligt nationell arbetslagstiftning.

Det finns två typer av bidrag till arbetssökande:

* Bidrag till intervjuresa, 200 euro eller 300 euro beroende på avståndet.

* ”Starta upp peng”, 600-1200 euro beroende på vilket land det gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.