Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är alldeles för skamfullt idag att vara utsatt för våld”, säger Gunsan Karlsson på Alla kvinnors hus i Karlstad. Foto: SVT/TT

FN-dagen mot kvinnovåld – ”Våldet finns precis överallt”

Uppdaterad
Publicerad

Idag, den 25 november, är Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Alla kvinnors hus i Karlstad ger samtalsstöd till ungefär 350 utsatta kvinnor, varje år.

– Våldet finns i vårt samhälle, precis överallt runt oss, även om vi inte vill se det, säger verksamhetschefen Gunsan Karlsson.

I klippet ovan: Kvinnojouren om FN-dagen mot kvinnovåld: ”Våldet finns precis överallt”

Till och med oktober i år har över 1 000 fall av misshandel i nära relation, där brottsoffret varit en kvinna, anmälts i polisregion Bergslagen. Statistiken, som kommer från Brottsförebyggande rådet, visar också att nästan 700 våldtäkter har anmälts.

  • Alla som har akut behov av skydd eller stöd kan ringa 112.
  • Socialförvaltningen i din kommun ansvarar för att ge stöd och hjälp till våldsutsatta personer och deras barn. På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren för akut hjälp.
  • Brottsofferjouren stöttar alla brottsutsatta och har telefonnummer 11616.
  • Du som är kvinna och utsatt för våld i nära relation kan dessutom vända dig Kvinnofridslinjen som är en nationell stödtelefon som är öppen dygnet runt, telefon 020-50 50 50. Ditt samtal syns inte på telefonräkningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer