Foto: SVT

Unik satsning på förlossningen i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningen i Karlstad har sedan februari börjat med förlossningsmetoden ”Att föda utan rädsla” efter boken med samma namn av Susanna Heli. Oavsett om du föder vagnialt eller med kejsarsnitt så kan metoden användas.

– Målet är att få trygga och nöjda födande kvinnor, säger Sofie Israelsson, barnmorska.

Andningsmetoder och närvaro är något som personalen på förlossningen använt sig av i alla år, men med FUR-metoden skapas ett ramverk som inte funnits tidigare vilket skapar mer struktur. Region Värmland är först i Sverige med att implementera det arbetssättet på det här viset.

– Hela vårdkedjan ska ingå, från mödravårdscentralerna till förlossning och efteråt, säger Sofie Israelsson.

Det var en barnmorska på förlossningen i Karlstad som kom med idén att satsa på FUR-metoden. Än så länge är det fyra undersköterskor, fyra barnmorskor och en förlossningsläkare som gått instruktörsutbildningen.

De verktyg som ingår i FUR-metoden är: andning, avspänning, rösten och tankens kraft.

”Vi var ett team”

Metoden är mycket till också för att partnern eller den stödperson som är med den födande kvinnan ska kunna hjälpa henne på bästa sätt. För Jennifer Saxemer blev hennes andra förlossning en helt annan upplevelse än den första, då bebisen fick förlösas med sugklocka.

– Nu var det en positiv upplevelse. Jag hade läst boken innan och pratat med min partner om hur jag ville ha det, säger hon.

Även hennes partner Niklas Pallin kände att det var en stor skillnad från första förlossningen.

– Det var mycket bättre den här gången och mer kontrollerat. Jag hade mer roll nu, mer stöttning. Och det fungerade bättre för Jennifer. Vi hade gått igenom innan hur hon ville ha det, säger han.

– Vi var ett team den här gången, säger Jennifer Saxemer.

Alla ska ha verktygen

Oavsett om det är en undersköterska eller barnmorska så ska hen kunna ge stöd till den födande kvinnan och partnern.

– Om man ska lösa av varandra så kan man till exempel säga att man jobbat med rösten och då vet personalen var den kan ta vid, säger Sofie Israelsson.

Precis som med det mesta så går det trender också i förlossningsvården, men denna trend är något som Region Värmland vill hugga tag i och behålla.

Vad kan en kvinna förvänta sig om hon ska komma till förlossningen i Karlstad och föda?

– Jag skulle rekommendera att läsa boken och att även partnern gör det, för förlossningen är ett samarbete. Så läser man den här boken och pratar med sin barnmorska ute på barnmorskemottagningen så skriver ju hon det i journalen. Då ska vi kunna möta de kvinnorna här. Det är det som är vårt mål och det kan vi, säger Sofie Israelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.