Tobias Eriksson (S) tar avstånd från kommentarerna på Sunne kommuns Facebooksida. Foto: SVT/Skärmdump från Facebook

”Pack” och ”skäggbarn” i kommunens omodererade Facebooktråd

Uppdaterad
Publicerad

Sunne kommuns Facebooksida lämnas helt utan kontroll under påskhelgen trots att folk rasar över nyheten om tillfälliga asylplatser. Kommunalrådet har varit ovetandes om kommentarerna, men reagerar när SVT når honom för en kommentar.

På skärtorsdagen lade Sunne kommun ut nyheten om att fler tillfälliga boenden för asylsökande öppnas inom kort i kommunen. Nyheten publicerades på så väl kommunens hemsida som på deras Facebooksida. Kommentarerna har sedan dess flödat in och tonen är stundtals hetsig.

Känslig fråga

Folk uttrycker bland annat ”att blanda folk på det här viset gynnar inte nån. Det ska bli kul att se hur mycket kriminalitet det blir framöver”, ”dom går runt på Sunne å frågar ungdomar på torget efter droger”, ”det verkar vara rena High chaparall vid Selma. Lär dom lite hyfs och fason så kanske även de kan bli accepterade sunnebor. Bedrövligt är vad det är”. Klart är att frågan om mottagandet av asylsökandet i kommuen väcker starka känslor bland många.

”Tar avstånd”

Ord som ”pack” och ”skäggbarn” används men ingen moderator vid Sunne kommun har agerat eller uppmanat till god ton på sidan. Anledningen är helt enkelt att ingen jobbar under långhelgen med kommunens webbsidor.

När SVT Nyheter Värmland ringer upp kommunalrådet Tobias Eriksson (S) känner han inte till kommentarerna på kommunens Facebooksida. Han var själv inne på sidan i torsdags men har sedan dess tagit påskledigt.

Varför väljer ni att publicera en laddad nyhet på torsdageftermiddag då ingen håller koll på kommentarsfältet?

– Det trodde jag gjordes av den som lagt ut informationen men så är det tydligen inte, säger Tobias Eriksson (S), kommunalråd i Sunne.

Uttryck som ”pack” och ”skäggbarn” används, vad tycker du om det?

– Det tar jag helt avstånd från, det hör inte hemma på kommunens sida.

Hur kommer det sig att ni släpper kontrollen av kommentarer på er sida under fyra dagar?

– Det vet jag inte, jag kommer att kontakta kommunchefen på en gång. Vi kommer kanske få se över rutinerna inför storhelger, säger Tobias Eriksson (S).

Hur högt i tak har ni på er sida?

– Man ska inte uttrycka sig mer än i sakfrågan och hålla god ton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer