På en av logarna i Ransäter framför duon Hemjord en låt från sitt nysläppta album. Foto: SVT

Folkmusikens stora släppfest

Publicerad

Det är sedan länge en etablerad mötesplats för spelmän, dansare och folkmusikpublik. Men också för skivproducenter. Eftersom Ransäterstämman ligger först i kalendern för sommarens folkmusikfester har det också blivit genrens största släppfest.

Spelmansstämman i Ransäter – det är då alla nya skivor ska vara klara och lanseras. Det är här musikernas kreativa vintermödor för första gången ska möta sin publik. Därför var det naturligt för duon Hemjord att släppa sin CD och spela konsert i Ransäter i helgen när den 44:e spelmansstämman hölls.

– Det är ganska naturligt att släppa en skiva i Ransäter. Stämningen finns redan här. Man behöver inte arbeta upp den och locka hit folk. Dom som kommer hit älskar ju folkmusiken, säger Frida Granström.

Hon och Johannes Söderqvist utgör gruppen Hemjord. Deras visor utgår från konstnären Maria ”Vildhjärta” Westerbergs texter. Vildhjärta brukar komplettera sina pinnskulpturer med små sentenser, aforismer eller kortdikter och det är de texterna som nu blivit visor med Hemjord –visor med stark naturkänsla precis som Vildhjärtas konst.

– Vi kallar det folkmusik i trä, säger Johannes Söderqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer