Hör projektledaren Sophie Janulf berätta om vilka frågor och funderingar som väcks under kursen Foto: SVT

I Sunne håller kommunen föräldrakurs för utrikesfödda

Publicerad

Från och med april kan utrikes födda föräldrar i Sunne gå en intensivkurs i föräldraskap. Och kommunen tror sig vara först i Sverige med att erbjuda kursen på arbetstid.

Kursens innehåll har tagits fram av Stockholms Stad och projektledaren på Sunnes Kommun, Sophie Janulf, har precis kommit hem från en veckas utbildning för att bli certifierad kursledare.

– Sunne stack ut, kan jag säga, för vi är de enda som pratar om arbetsgivare. Vi ser det här som en kompetensutveckling för personal, berättar hon.

Fokus på arbetsliv

Till det redan färdiga konceptet har Sunne kommun lagt till en extra träff med fokus på arbetslivet och vilka förväntningar som finns på en arbetande förälder.

– Det är frågor som vi alla ställs inför men som är viktiga att diskutera, säger Sophie Janulf.

Att sätta gränser

Med sig har hon Esraa Almonaged som i vanliga fall är modersmålslärare i arabiska. Hon är själv förälder och kom till Sverige för fem år sedan. Nu ser hon fram emot att utbilda andra i föräldraskap och hur samhället fungerar här.

– De jag har pratat med vill gärna lära sig mer om hur man sätter gränser mellan barn och föräldrar. Och hur kan de stötta sina barn.

I framtiden hoppas de att kursen kan erbjudas föräldrar som själva har vuxit upp i Sverige.

– Vi hör att det finns många frågor och nyfikenhet även hos dem kring barnkonventionen, lagstiftning och gränssättning, säger Sophie Janulf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer