Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rana Alhamo och hennes tre månader gamla son Ferham tycker om konceptet. Foto: SVT

Föräldrar och barn lär sig svenska på öppna förskolan i Arvika

Publicerad
Rana Alhamo och hennes tre månader gamla son Ferham har kommit till öppna förskolan i Arvika. Hit kommer nyanlända kvinnor och män som är föräldralediga för att umgås, leka och fika. Och inte minst: lära sig svenska.
– Det är bra för mig och min bebis. Han brukar leka med andra barn och jag tycker om att lära mig svenska, säger Rana Alhamo.

Två dagar i veckan finns SFI-lärare på plats tillsammans med utbildade förskollärare. Medan föräldrarna sitter i skolbänken tar pedagogerna hand om barnen.

Jessica Marin från Colombia har tagit upp SFI-svenskan igen efter graviditeten. Hon märkte att hon glömt en del av språket från tidigare SFI-kurs.

– Min lärare sa till mig att jag kunde komma hit och träna på svenska. Det är ett svårt språk att lära sig. Men jag tycker om att läsa svenska, säger Jessika Marin.

Vad har du för framtidsplaner?

– Jag är frisör, jag vill jobba med det.

Tre terminer

Kommunen har fått medel av länsstyrelsen, 400 000 kronor till integrationsprojektet. Pengarna kommer räcka till att driva verksamheten under tre terminer.

– Vi ser att det är viktigt för de här kvinnorna att komma ut under föräldraledigheten. Att man har möjlighet att lämna sitt barn till en förskollärare om man behöver och träna sin svenska, säger rektor Katarina Vernersson.

Olika kulturer – gemensamma intressen

Förskolläraren Cajsa Malmstedt är en av pedagogerna på plats.

– Det är en jättebra idé. Det är en utmärkt gemensam samlingsplats, man behöver inte känna sig isolerad hemma. Olika kulturer möts, de har barnen gemensamt och intresset för att lära sig svenska, det finns alltid något att prata om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer