Glenn Olsson, vd för Rally Sweden lovar nya förändringar i rallyt till tävlingen 2020. Foto: SVT

Förändringar i Rally Sweden nästa år

Publicerad

Det kommer bli förändringar med nya sträckor i Rally Sweden nästa år, det lovar rallyts vd Glenn Olsson idag. Bakgrunden är krav från det Internationella Bilsportsförbundet FIA.

– Vi har ett krav på oss att ständigt förnya banan, något som blir svårare och svårare.

FIA vill se förnyelse i rallyt med nya tävlingstekniska moment för förarna och nyheter för publiken. Om Sverige inte uppfyller kraven riskerar man att hamna på den svarta listan och VM-arrangemanget kan i förlängningen gå till ett annat land. En grov skiss av sträckorna inför Rally Sweden 2020 måste vara klar i månadsskiftet mars-april.

– Vi kommer byta ut de sträckor som inte har någon arena eller annat av stort värde för oss. Vi kommer behöva hitta nya skogssträckor som används framför allt på fredagen men också på lördagen och söndagen, där vi når nya vägar med nya utmaningar, säger Glenn Olsson. 

Förändring vid Colin´s Crest

Rally Sweden har idag 19 specialsträckor som nu ses över. Även världens kanske mest kända rallysträcka, Vargåsen med Colin´s  Crest, kan komma att förändras.

– Där skulle vi vilja hitta en anslutande väg och på så vis  bygga en kortare vägdel, så vi kan hitta en annan resa in till Collins.

Nytt avtal – en bit kvar

Men innan man beslutar om nya sträckor måste Rally Sweden först komma överens med WRC-promotorn och skriva nytt kontrakt senast nästa söndag.

– Ja förhoppningsvis är vi överens då men det är en bit kvar faktiskt. Det handlar mycket om pengar. Summorna i VM har stigit ganska rejält de sista tre åren, de nya länderna som kommer in betalar 30-40 miljoner kronor per år för att vara med. Vi kommer få kämpa för att hitta en nivå som vi klarar av. Vi betalar nio miljoner i avgifter för att delta i VM och vi ser att det kommer bli en ökning på avgiftssidan, säger Glenn Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.