Foto: TT

Förbjuds skriva ut narkotikaklassad medicin

Uppdaterad
Publicerad

En läkare i Värmland får sin behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel indragen. Det beslutar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

För två år sedan fick läkare kritik av Inspektionen för vård- och omsorg, IVO, efter att han skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till två missbrukare, trots att det stod i journalerna att det inte fick göras. IVO hade då tagit emot en anmälan från Polismyndigheten, som i sin tur fått ett anonymt tips om att det var lätt att få narkotikaklassade läkemedel utskrivna av läkaren.

Brustit i sitt yrke

Läkaren ska bland annat ha skrivit ut narkotikaklassade läkemedel till en missbrukare samtidigt som denne vistades på behandlingshem. Efter IVO:s utredning kunde man konstatera att läkaren brustit i sin yrkesutövning.

Läkaren ansökte själv om att få sin förskrivningsrätt indragen tidigare i sommar. Eftersom det skett på hans egen begäran har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat att så ska ske.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.