Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lena Skoting Foto: Camilla Gustafsson SVT

Förboka kyrkobesöket under allhelgonahelgen

Uppdaterad
Publicerad

Under allhelgonahelgen vill många besöka kyrkornas minnesgudstjänster. Men med en pågående pandemi måste kyrkobesöken i Säffle förbokas.

-Till allhelgona bjuder vi särskilt in familjer som har förlorat anhöriga under året som gått, och med begränsningarna i hur många som vi får ta in i kyrkorna så skulle det ju i värsta fall innebära att det kommer en familj till kyrkan när det redan är fullsatt, och det får får inte hända, säger prästen Lena Skoting.

Konstigt men självklart

Hon har har jobbat som präst i snart fyrtio år men har aldrig tidigare upplevt en planering inför Allhelgonahelgen som i år.

-Jag har faktiskt aldrig varit med om att inte kunna släppa in folk i kyrkan av det skälet, att det det fortfarande finns massor av plats kvar i bänkarna men vi inte får ta in fler. Det känns väldigt konstigt men samtidigt självklart. Vi måste ju förhålla oss till smittorisken som alla andra gör.

Fler gudstjänster

Runt om i Karlstads stift har Svenska kyrkan valt att erbjuda fler möjligheter att delta i gudstjänster, berättar Lena Skoting. I Säffle kommer det till exempel bli fler gudstjänster, ibland i form av kortare andakter men tillfällena kommer att bli fler och på fler platser. Dessutom kommer kyrkorna hållas öppna redan under fredagen för att man på egen hand ska kunna gå in, berättar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer