Välbevakad och odramatisk föreläsning

Uppdaterad
Publicerad

Det var ett av de största polispådragen hittills i Värmland när konstnären Lars Vilks föreläste om yttrandefrihet i Karlstad under måndagskvällen.

– Det får inte ske någonting nu. Man har lagt sig på en så hög säkerhetsnivå. Man har lärt sig någonting från händelserna i Danmark där man missbedömde riskerna, säger Lars Vilks.

Enligt polisens var polisinsatsen i nivå med den riskbedömning som hade gjorts.

Vilksföreläsning i Karlstad

– Vi har tillfört resurser så att man kan genomföra arrangemanget, säger Tommy Lindh, polisens presstalesman.

Det var Vilks första riktiga framträdandet i Sverige efter terrorattacken i Köpenhamn i februari som kostade två människor livet. I flera år har han levt under dödshot efter att ha avbildat profeten Mohammed som rondellhund.

Han säger att han tar det hotet på stort allvar.

– Det är inte att leka med, det är det inte.

Föreläsningen hade först planerats att hållas vid universitetet, men de avbokade konstnären för att de ansåg att studenternas säkerhet inte kunde garanteras. Istället arrangerades den helt av Utrikespolitiska föreningen i Karlstads kommuns lokal i gamla Värmlandsbanken. Vilks är kritisk till universitetet som valde att inte arrangera föreläsningen.

– Att de inte ens står upp för sin åsikt utan bara mummlar i skägget och drar sig undan. Det är faktiskt universitetet som ska stå upp för det här, säger Lars Vilks.

Universitetet har tidigare sagt att de inte varit beredda att chansa när det gäller studenterans säkerhet.

– Vi välkomnar den demokratiska processen men i det här läget sätter vi säkerheten i första hand, sa då Jan Gambring säkerhetsansvarig på Karlstad universitet när de hade bokat av Lars Vilks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vilksföreläsning i Karlstad

Mer i ämnet