Politiker och företagare i Värmland är alldeles för dåliga på att ta tillvara närheten till Norge anser Sten Kilander som är företagare i Årjäng Foto: SVT

Företagare vill se satsning på att locka Oslobor till Värmland

Publicerad

Politiker och företagare i Värmland är alldeles för dåliga på att ta tillvara närheten till Norge. Det anser Sten Kilander, företagare i Årjäng, som själv driver ett antal projekt i Värmland tillsammans med norska intressenter.
– Vi gör det väldigt dåligt när det gäller att locka Oslobor in mot Värmland och framförallt gäller det mot inre Ostfold där marknaden är enorm när det gäller norrmän som har pengar. Östfold har man inget begrepp om i Karlstad till exempel, säger Sten Kilander.

Samtidigt som gränshandeln slår rekord levererar levererar Sten Kilander svidande kritik mot region Värmland, kommuner och företag.

Han säger att det finns en kategori norrmän som inte är intresserade av gränshandel.

– Man gör alldeles för lite, man nöjer sig med att det är mycket norrmän och gränshandeln. Jag har själv bott i Oslo i 20 år och jag vet hur okänt Värmland är där, säger han.

Istället väljer många av de norrmän som har pengar norra Bohuslän och Strömstad istället för Värmland. Det trots att miljöer och utbud väl kan konkurrera med Bohuslän, anser han.

Måste göra mer än att prata

Öyvind Ottersen, journalist på tidningen Grenseland i Örje i Norge, säger att han inte kan begripa att Värmland inte klarar att marknadsföra sig bättre mot Norge.

– Värmland har alla förutsättningar, men då måste de göra något mer än att prata, säger han.

– Varför vill Värmland inte ha en del av de pengar som flödar i Norge? Jag begriper det bara inte, säger han.

Han berättar att han själv bott vid gränsen i Östfold fylke i nästan hela sitt liv, men att han var i Karlstad första gången för ett par år sedan.

– Ingen hade talat om för mig varför jag skulle åka till Karlstad? Intressant, men jag vet fortfarande väldigt lite om Karlstad, säger han.

Håller Borgvik hemligt

Borgvik, i Grums kommun, fick han höra talas om av en slump.

– Jag är historieintresserad men hade aldrig hört talats om Borgvik.

Han fick veta att järn från Borgvik användes för att bygga Eifeltornet i Paris.

– Då blir det här lite större än bara en ställe där du kan köpa kaffe och äta en bit mat. Det visade sig vara ett helt fantastiskt ställe och jag frågar mig: vilket motiv har Värmland för att hålla detta hemligt?

Nu vill Sten Kilander se en rejäl satsning från region Värmland och från kommunerna på att nå människor i Oslo och i Östfold.

– På gatorna i Karlstad och på hotellen är det mycket norrmän på helgerna, men de kunde vara så otroligt många fler om vi gör en gemensam satsning, säger Sten Kilander.

SVT rapporterade · Vad tror du skulle locka Oslobor till Värmland?

Tack för era åsikter. Nu stänger vi chatten för den här gången.
10.06
Mumin landet på Skutberget.
Flera konserter på CCC och LLA.
Utveckla skärgården.
10.19
Länets rika kultur av alla de slag.
Länets rika natur med aktiviteter av alla de slag
Skutberget i Karlstad med sin mångåriga tradition av rekreation och friluftsliv. Snart Skandinaviens största i sitt slag (d v s helt utan nöjespark e dyl)).
10.19
Vi måste visa vad vi har att bidra med så att de har lust att komma hit och investera.
10.25
Få bort skräpet i karlstad. Glaskross och hundskit överallt
10.25
Jag tror på naturturism. När vi nu lever i en tid där miljön är kraftigt påverkan av oss människor så behöver vi i alla lager av samhället tänka nytt. Satsa då på att lära folk om naturen och få alla att inse vad beroende vi faktiskt är av den. Överlevnadskurser, kajakturer, paddelboard, självodling, trädplantering. Att hitta lugnet i skog och mark. Visa oss hur vi värnar vårt vatten och allting som lever i det.
11.46
En fyrfilig E18 hela vägen till Norgegränsen. Bättre järnvägsförbindelser med Osloområdet. Kanske t o m en helikopter mellan Karlstad och Oslo
(en s k "cityhopper"). Nya och bättre etableringspecialister här. Från Karlstad till Oslo är det ungefär lika långt som mellan Örebro och Stockholm......uppsidan är enorm.
11.48
Oslo er ekstremt splittet om dagen, den ene siden er totalt hjernevaskede miljø bekjempere, de vil gjøre Oslo til verdens miljø hovedstat. Den andre halvdelen ønsker stortsett å komme seg til helvette bort derfra før byen går under, sats på å nå disse menneskene, da øker man ikke bare turisme, men sansynligvis innflyttere, så lenge Värmland ikke prøver store miljø stunt eller setter opp bomringer. Se hva som har hendt med Oslo de siste 10 årene, tilby det motsatte.
11.52
Med de lönerna vi har i Sverige så är det lönlöst att försöka få hit norskar. De är vana med att tjäna mycket mer.
12.52
Naturen och Mumin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer