Foto: Arkiv

Förlikning i rättegång om byggfusk

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen skulle rättegången mellan Eda kommun och villaägaren Fred Ervik hållas. Tvisten gällde ett omfattande byggfusk som ledde till att Freds hus revs 2010. Men parterna kom överens vid en förlikning redan innan rättegången.

Tvistemålet mellan två villaägare och Eda kommun i Värmlands tingsrätt hade uppskattats ta tre dagar. Men efter flera turer in och ut ur rättssalen på måndagsförmiddagen, överläggningar och bud kom parterna fram till en förlikning: kommunen ska betala skadestånd och rättegången uteblev.

– Det är alltid skönt att lägga en sådan här sak bakom sig. Det har pågått i sex år, säger Siv-Ann Andermyr, Eda kommuns advokat.

– Dagens resultat är vad man kan förvänta sig om man vill köra någorlunda tryggt genom det här, utan att det får stora ekonomiska följder, säger Fred Ervik, villaägare och en av de kärande parterna i målet. 

Fick rivas efter byggfusk

2007 köpte Fred Ervik och hans fru Gro ett nybyggt hus på Minkgatan i Charlottenberg. Men villan hade så många brister och fel att den, trots många olika kontroller och inspektioner, inte gick att reparera. Den nya villan revs 2010 och ersattes med ett nytt hus. Paret Ervik stämde Eda kommun för bristande kontroll och tillsyn och begärde skadestånd. Grannen Helge Viik hade samma problem och hans dödsbo har stämt kommunen. Eda kommun tycker inte att man agerat fel, trots att byggnadsnämnden godkände de båda felbyggda husen, men idag öppnade man alltså plånboken.

– Man har inget att vinna på att gå till en rättgång från kommunens sida. Kommunen har så stora rättegångskostnader som man tror att motparten inte kan betala, säger Siv-Ann Andermyr, Eda kommuns advokat.

Betyder det här att kommunen tar sitt ansvar och erkänner att man har brustit?

– Nej, så är det inte. Det är bara ett sätt att få ett bra slut på det här, säger Siv-Ann Andermyr.

Men den åsikten delas inte av Eda kommuns motpart.

– Så tycker jag att man kan utlläsa av den här förlikningen. Att man krupit till korset och accepterat att man har hanterat kontrollen av bygglovet på ett försumligt sätt, säger Stefan Liliebäck, paret Ervik och familjen Viiks advokat.

”Förväntat mig en annan utgång”

Paret Ervik yrkade inför rättegången på 650 000 kronor i skadestånd för ersättning för de kostnader paret haft i samband med rivningen av det obeboliga huset på Minkgatan. Familjen Viik yrkade på 1,5 miljon kronor. Nu får man vardera 75 000 kronor av Eda kommun.

– Man ska inte hänga upp sig på summan i sig. Det är klart att i en sådan skadeståndsprocess som vi drivit med advokaten så hade man förväntat sig en annan utgång, Fred Ervik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.