Förlorade sin dotter – springer för forskningen

Uppdaterad
Publicerad

För snart två år sedan dog Nova i sin mammas mage alldeles före födseln, till stor sorg för sina föräldrar. Nu drar Novas pappa Patrik Jarnstam igång en kampanj för att få in pengar till forskningen om spädbarnsdöd.

Patriks löppass går ofta till kyrkogården i Östra Fågelvik och Novas grav.

– Jag brukar ta mig en stund och sitta här vid graven och prata med Nova, tända ett ljus och vara för mig själv och meditera, säger Patrik Jarnstam.

Träningen hjälper mot sorgen

Förväntan inför ett nytt barn byttes i sorg över en natt och hela livet förändrades.

– Träningen har hjälpt mig att ändå ha någon sorts stark fasad för att kunna tackla de här svåra stunderna, säger Patrik.

Mer forskning behövs

Varje år dör 700 barn före, under eller strax efter födseln. Orsakerna till spädbarnsdöden är inte helt klarlagda, mer forskning behövs. Patrik Jarnstam ska nu till Novas minne samla in pengar till Spädbarnsfonden genom ett 20-milalopp till fondens familjemöte i Uddevalla.

– Min sambo och jag och många i vår samtalsgrupp har inte fått något svar på vad som har hänt. Jag kände då att nästa generation och nästa ska slippa få vara med om det vi tvingades gå igenom. 

Kampanjlopp på sociala medier

– Vi ska ju ner till Spädbarnsfondens familjehelg i augusti och då tänkte jag att varför inte springa ner dit och göra en fin grej av det och samla in pengar till forskningen.

Patrik Jarnstams kampanjlopp börjar på Stora Torget i Karlstad den 3 augusti och kan följas på sociala medier till målgången i Uddevalla den 9 augusti.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer