Foto: SVT

Förlust för Storfors i första SM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Storfors förlorade den första SM-finalmatchen mot Eslöv.

Eslöv kom med sitt bästa lag medan Storfors saknade sin förstaspelare Rachel Moret. Storfors Sonja Obradovic fick en trög start på kvällen. Hon hade stora bekymmer mot Eslövs Naomi Owen och förlorade med tre raka set. Bättre gick det på bordet bredvid för fransyskan Audrey Mattenet som vann i tre raka mot Eslövs danska Stefanie Christensen.

Storspel av Mattenet

Stämningen i hallen steg när Storfors Filareti Exarchou tog sig an Eslövs fruktade Li Xin Yu. Li Xin Yu hade inför finalen förlorat en enda match under hela säsongen. Och det var mot just Exarchou. Och Exarchou tog första set och kinesiskan såg pressad ut. Samtidigt fortsatte Mattenet att storspela och vann sin och Storfors andra match för kvällen.

Under tiden pressade Li tillbaka Exarchou och tog tre raka set. Efter fyra matcher var ställningen lagen emellan helt jämn: 2-2. Matchen spelas till först av fem vinster.

Varje match en måstematch

Matchen stod och vägde när det var dags Exarchou att möta Eslövs Stefanie Christensen Och Obradovic skulle ta sig an Yu. Obradovic defensiva spel räckte inte till mot Yu och Eslöv vann i tre raka set. När sedan Christensen blev för svår för Exarchou kunde Eslöv rycka till sig en 4-2 ledning i matchen.

Nu var varje match en måstematch för Storfors. Avgörandet kom när kvällens båda obesegrade spelare Yu och Mattenet ställdes mot varandra. Hemmapubliken gjorde vad de kunde för att elda på Mattenet och är hon knep första set så steg jublet. Lika tyst blev det sedan när kinesiskan tog det andra. Och tredje. Och fjärde. Därmed var matchen över för Storfors.

”Små marginaler”

– Lite besviken är jag ju. När vi tar noll poäng, då är det jobbigt, säger tränare Tomas Bergquist.

Vad var det som gjorde att Eslöv var bättre?

– Det är små marginaler och jämna set. Förlorar man 10-12, då är det klart att det blir jättetungt, medan motståndaren tänder till.

Var tvungen att vinna

Audrey Mattenet var besviken över lagets förlust, men nöjd med sitt eget spel.

– Jag är väldigt nöjd med de två första matcherna, som jag vann. Vi  bjöd på en show och det här är fina minnen för mig, som spelar här för sista gången. Min tredje match mot Li Xin Yu var svårare och jag visste att jag var tvungen att vinna alla matcher och det var inte lätt. Det blir svårt, men jag hoppas vi kan vinna nästa gång, säger Audrey Mattenet.

Chans till revansch i Eslöv

Nu väntar final nummer två i matchserien som avgörs i bästa av tre matcher. Den spelas i Eslöv på fredag. Skulle Eslöv vinna den är man klara SM-vinnare. Vinner Storfors blir det en tredje avgörande match på lördag, även den i Eslöv.

– Det är helt nytt nästa gång, då står det 0-0. Ingen match är lik den andra, det kan gå hur som helst, när vi börjar spela då är det 50/50, säger Tomas Bergquist.

Förstespelaren tillbaka

Nästa match är Storfors förstespelare Rachel Moret tillbaka och det kan vara avgörande.

– Tar de andra noll, då kan man ju säga att vi saknar henne. Hon är ju normalt vår etta och är inte ettan med blir det ju lite tyngre, säger Tomas Bergquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.