Sex personer greps och anhölls misstänkta för grovt häleri. Foto: TT

Försäkringsbolag varnar för båttjuvar

Publicerad

Semesterperioden är över och sommarlovet slut. Med det rör sig allt färre båtägare i hamnarna och nu varnar försäkringsbolag för internationella ligor som specialiserat sig på båtstölder.

Färsk statistik från Larmtjänst visar att stölderna minskat något jämfört med föregående år, skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

”Lås in”

De uppger även att allt fler internationella ligor med båtar och båtmotorer som specialitet opererar i Sverige. Under första halvåret anmäldes totalt 1 057 båtmotorstölder jämfört med 1 310 stölder 2017.

– Att vinterförvara båten på en öppen båtuppläggningsplats eller sommarstugeområde är ingen bra idé. Lås in båt och motor och se till att stöldmärka, säger Klas Evensen, marknadsansvarig för båt på försäkringsbolaget.

Ökar enbart i Värmland

Stölderna har minskat något under vår- och sommarmånaderna jämfört med förra året, förutom i Värmland som haft fler anmälda stölder i år, uppger Länsföräkringar.

– Vi rekommenderar att installera spårsändare på motor. I januari gick en spårsändare upp i Litauen och efter en snabb insats från myndigheter i Sverige så gjordes ett tillslag där det hittades 25 stulna båtmotorer, merparten stulna i Stockholms län under 2017, säger Klas Evensen. 

• Lås in motorn under vinterförvaringen
• Märk båt och motor med mikropunkter eller DNA
• Skriv upp skrov- och motornummer
• Använd spårsändare, kolla batterierna regelbundet samt att den är aktiverad även vintertid
• Använd rejäla och godkända lås

Källa: Länsföräkringar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.