Forshaga kommun erkänner nu i ett brev till Miljö- och energidepartementet att man saknat kompetens i frågan om myggbekämpning – trots att man lagt cirka fyra miljoner kronor på myggbekämpning, skriver VF idag. Foto: SVT

Forshaga ber om hjälp med myggen

Uppdaterad
Publicerad

Forshaga kommun erkänner nu i ett brev till Miljö- och energidepartementet att man saknat kompetens i frågan om myggbekämpning. Därför vädjar man om hjälp från statligt håll.

Under de senaste åren har Forshaga kommun lagt cirka fyra miljoner kronor på olika försök att lösa de omfattande problemen som finns med stickmygg. Bland annat har pengarna gått till gasolfällor, slyröjning och betande kor. Men nu säger kommunen att det är oklart om satsningarna hjälpt.

– Vi har väl konstaterat att de här metoderna vet vi inte om de har nått någon stor effekt på att få ner poppulationen av stickmyggen, säger Per Lawén (S) kommunalråd i Forshaga.

Myggorna i Deje

”Inte bortslösat”

Men Per Lawén säger att de fyra miljoner kronor som spenderats inte har slösats bort även om de inte lyckats sätta stopp för stickmyggen.

– Vi har fått ut bra effekter av pengarna på annat sätt vi har ju i vår strategi att vi ska få till en hållbar miljö och öppet landskap, den delen har vi lyckats bra med. Men vi tror att det är naturvårdande åtgärder vi har gjort och nu vill vi istället få till en bekämpning av myggen.

Kommunen hoppas nu att staten ska kliva in och att arbetet med myggbekämpning kan samordnas på en nationell nivå. VetcoBac G är namnet på det bekämpningsmedel som Forshaga kommun vill ska användas men inte har kompetens för. Förhoppningen är att staten ska hjälpa till.

– Staten kan samordna den expertis som finns och de metoder som är bäst. Naturlitvis kan de också finansiera det, säger Per Lawén.

Skapat otålighet

Myggfrågan har skapat stor otålighet och förtvivlan hos de boende i de myggtäta områdena, en förening bildades, man har demonstrerat och krävt myggbekämpning med helikopter. Jenny Hagström bor i Deje och ho tycker att det var på tiden att kommunen det här beslutet.

– Det har ju pågått i flera år och det de har gjort har ju inte lett till någon skillnad. Det är ju bortkastade pengar, de kunde ha bett om hjälp tidigare, säger hon om kommunens myggarbete.

– I somras var det lite färre mygg för det var inte så blött. Men det var fortfarande myggigt. Ett år var vi inne hela sommaren, fortsätter hon.

Vill använda VectoBac

En annan som är nöjd över att kommunen vänder sig till staten, för kunna använda VectoBac G, är Mikaela Mathiasson som är ordförande i föreningen för myggbekämpnings Värmlandsavdelning.

– Jag otroligt glad att vi kommmit så här långt. Vi har påtalat att det här fungerar, vi har demonstrerat för det, säger hon.

Hon förstår om folk är arga på kommunen över de pengar som hon anser har slösats bort genom att inte kontakta staten tidigare. Men hon vill att folk ska se förbi det nu.

– Jag hoppas att kommunen inte blir överösta med arga mejl utan att de kan få arbeta ostört för en förbättring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggorna i Deje

Mer i ämnet