Johan Sköld med sitt pris Foto: Bo Helmersson

Forshagalärare prisas med guldäpple

Publicerad

Forshagaläraren Johan Sköld var idag en av tre lärare som fick ta emot utmärkelsen Guldäpplet som årligen delas ut till lärare som arbetat med att utveckla undervisningen med nytänkande och digitalisering.

Totalt var mer än hundra lärare från hela landet nominerade till Guldäpplet och Johan Sköld som är lärare i svenska, tyska och i svenska som andra språk på Forshagaakademin kom på en delad andra plats.

– Det är jätteroligt, jag är jättetacksam att jag har hamnat här och det är väldigt roligt att få ett bevis för att de man gjort har varit bra, säger Johan Sköld.

I motiveringen till varför han belönas med utmärkelsen står det bland annat:

”Med ett stort engagemang för att utveckla elevernas självförtroende, språk och skrivande, ger han eleverna möjlighet att uttrycka sig och berätta sina historier på webben med stöd av ord och inte minst med bild och rörlig bild”.

Låtit eleverna göra bloggar

Johan Sköld har jobbat som lärare i drygt 20 år och sedan 2012 har han låtit eleverna få jobba med material, framförallt bloggar, som sedan publiceras på nätet. I det arbetet har eleverna fått använda sig av olika digitala verktyg.

– När man gör något som ska publiceras lägger man ner sig lite extra. Man ser att det man gör har betydelse för andra, säger Johan Sköld.

Fakta om Guldäpplet:

Guldäpplet är ett lärarstipendium som delas ut årligen av stiftelsen Yngve Lindbergs minne till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning.

Priset består, förutom ett stipendium på 25.000 kr, av ett vackert glasäpple, blåst vid en svensk hytta, med inläggning i äkta guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.