Forshaga kommun har utrett rutinerna kring vaccineringen och kommit fram till att de inte gjort några fel. Foto: SVT/TT

Forshagas utredning klar: Ingen har utnyttjat sin ställning

Uppdaterad
Publicerad

I mitten på februari rapporterade SVT om att flera chefer i Forshaga kommun misstänktes ha gått före i vaccinkön. Nu har kommunen utrett misstankarna och kommit fram till att ”ingen har utnyttjat sin ställning för att gå före i kön”.

Det ska ha rört sig om fem personer, varav tre enhetschefer, som misstänkts ha fått vaccin mot covid-19 trots att de inte ingår i fas 1 i prioriteringsordningen. Kommunen kan av sekretesskäl inte gå in på vilka de två andra personerna var, eftersom deras arbetsuppgifter är för utpekande.

Men enligt utredning arbetar dessa fem personer verksamhetsnära inom vård- och omsorg och ingår därför i fas 1. Dessutom har de inställt sig med kort varsel då spilldoser uppstått.

Kontakt med brukare

Enhetscheferna har sina kontor i kommunens särskilda boenden och det ingår i deras arbetsuppgifter att ha kontakt med både brukare och personal, enligt personalchefen Jessica Rydström, som gjort utredningen.

Varför uppstod misstankarna om att de inte borde ha fått vaccin?

– Det var nog att det tidigt kom fram information om att det var någon chef som hade fått och då ville man kolla om de ingår eller inte, säger hon.

”Pressad situation”

Vidare skriver kommunen i ett pressmeddelande att ”alla har i en pressad situation gjort sitt bästa för att göra rätt prioriteringar och hantera restdoser korrekt”.

Forshaga kommun slår fast att man har följt Region Värmlands rutiner, som till en början meddelades muntligen vilket utredningen kritiserar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer