Från den 17 maj kan upp till 500 åskådare tillåtas på Stora Valla i Degerfors och Strandvallen i Mallbacken. Foto: Bildbyrån

Försiktig optimism i Degerfors och Mallbacken efter publikbesked

Publicerad

Regeringens besked om att eventuellt tillåta 500 sittande åskådare på svenska idrottsarenor från den 17 maj tas emot med försiktig optimism av allsvenska Degerfors IF och Mallbacken i elitettan.

Nu arbetar Degerfors på att flytta derbyt mot Örebro SK som ska spelas den 16 maj.

Om smittspridningen i landet tillåter kommer det att tillåtas 500 sittande åskådare på idrotts- och kulturevenemang från den 17 maj och samtidigt ska 50 personer kunna delta vid inomhusarrangemang om det finns anvisade sittplatser. Utomhus gäller även 100 åskådare om det inte finns anvisade sittplatser.

Beskedet togs emot med glädje i Degerfors och klubbchefen Suzanne Hällström är hoppfull.

– Jag är jätteglad. För oss kan en gräns på 500 vara ganska bra eftersom vi inte har så jättemånga sittplatser. Det är även ett bra sätt att visa att fotbollen kan genomföra evenemang på ett säkert sätt, säger hon.

Derbyt kan flyttas

Ett dilemma för Degerfors är dock att klubben spelar en av årets största matcher dagen innan eventuella lättnader träder i kraft. Därför kan derbyt mot Örebro flyttas någon eller några dagar, om det är möjligt.

– Det vore fantastiskt om det kunde vara lite publik på en sån match, säger Hällström.

Många frågetecken

Mallbackens ordförande Ola Mill ser också fredagens besked som positivt.

– Sedan är frågan vad de menar med anvisade platser, räcker det med att ställa ut stolar? Får publiken köpa korv och fika i paus? Det är frågor vi måste få svar på. Men om smittspridningen avtar och det här träder i kraft ser det ut som att vi åtminstone kan ha 100 åskådare i matchen mot Kalmar den 22 maj, det vore naturligtvis bra, säger Mill.

Ungdomsfotbollen får vänta

Lika roligt för fotbollsklubbarna var inte Smittskydd Värmlands besked om att inga matcher tillåts i ungdomsfotbollen förrän tidigast den 17 maj.

– Vi tycker att det är ett ytterst konstigt beslut när Folkhälsomyndigheten, Riksidrottsförbundet och Svenska fotbollförbundet anser att det går att spela en match i veckan för ungdomar. Det är jättesynd om ungdomarna, säger Suzanne Hällström.

Ola Mill:

– Vi sätter stor tilltro till Smittskydd Värmland och gör de den här bedömningen får vi köpa det helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.