Många starka åsikter om Muminplanerna på Skutberget Foto: SVT

Forskare riktar kritik mot Muminutredning

Publicerad

En debattartikel, underskriven av 27 forskare vid Karlstads universitet, publicerades i måndagens Värmlands Folkblad. I artikeln riktas skarp kritik mot den förstudie som utgör beslutsunderlag i Muminfrågan.
– Hafsig, slarvig och inte trovärdig, säger Bengt Starrin, professor emeritus.

I VF skriver forskarna bland annat att uträkningen som gjorts för hur många som skulle besöka temaparken varje år är tvivelaktig.

”Utredarna utgår från att Muminvärlden ska attrahera 200.000 – 500.000 besökare, vilket är en påfallande stor spännvidd. Men den uppskattningen kommer ytterst från Muminföretaget självt”.

– Det går inte att läsa ut vad som egentligen blir de ekonomiska konsekvenserna, vad det kommer kosta. Det går inte att läsa ut hur man räknat ut besöksantal och det går inte att läsa ut vad det få för konsekvenser för Karlstad, säger Lena Grip, lektor kulturgeografi.

LÄS MER: Muminlandet – kritiserades även i Finland

Forskarna från Karlstad universitet går hårt åt mot hur studien presenterats.

”Förstudien kännetecknas genomgående av iögonfallande brister. Det hänvisas till bilagor som inte står att finna. Tvivelaktiga generaliseringar om varumärke, turismtrender och målgrupper saknar adekvata belägg”

”Det är papperskorgen”

Nu vill forskarna att kommunen tar fram ett nytt beslutsunderlag och de tycker själva att universitetet är bäst lämpade för uppgiften.

– Här har vi välutbildade forskare och forskare som är i framkant när det gäller just de här frågorna. Konsulter kan nog göra ett bra jobb men i det här fallet är det liksom papperskorgen, säger Bengt Starrin.

I kvällens sändning klockan 18:30 bemötte kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M) kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet