Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Björn Sjöstrand, projektledare för forskningen, berätta om varför det har betydelse att energieffektivisera avvattningen i pappersproduktion. Foto: Dahlia Poignant Khafagi/SVT

Forskningprojekt ska bidra till en mer hållbar pappersproduktion

Publicerad

I ett nytt projekt vill forskare på Karlstads universitet undersöka hur avvattning, ett centralt moment i papperstillverkning, kan göras mer energieffektivt. 

– Vi fokuserar ofta på att produkter ska vara återvinningsbara, vilket ju är bra, men för en hållbar produkt krävs också hållbar produktion, säger Björn Sjöstrand, universitetslektor i kemiteknik vid Karlstads universitet och projektledare för forskningen.

Fokusområdet kommer vara produktion av mjukpapper, men förhoppningen är att de resultaten ska kunna vara användbara även för produktion av cellulosabaserade produkter som ersätter plast.

Ska testköras i stor skala

Avvattningsprocessen ska undersökas på labb, men också i pappersmaskiner av industriell sort hos Valmet i Karlstad.

– En pappersmaskin är i stort sett en ”vattenborttagningsmaskin”, som på olika sätt tar bort vatten ur träfibrerna, säger Björn Sjöstrand.

Universitet har bland annat fått ett anslag från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling för projektet. Totalt har projektet en budget på 5 miljoner kronor, och väntas pågå i tre år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer