Eftersom branden tog fart på utsidan av byggnaden menar räddningstjänsten att det troligtvis är en anlagd brand. Foto: David HårsethVisa alla (4)
Visa alla (4)

Delar av skola i Skoghall förstörd i brand

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen på nyårsafton fick räddningstjänsten larm om en brand i en kombinerad förskola och skola i Skoghall. De två personer som varit anhållna misstänkta för mordbrand har släppts.

– Det var en utvändig brand som nu spridit sig in i förskolan via taket och vinden, sa räddningstjänsten på nyårsaftonens kväll.

Larmet kom in strax före klockan 16.00. Anmälaren Henrik Andersson sa att lågor slog upp från fasaden på skolbyggnaden som rymmer både Götetorpsskolan och Götetorps förskola i Skoghall.

– Jag såg att det var lite rök nedifrån skolan, men sedan såg jag att det lyste upp vid skolans entré. Det såg ut som att det var en barnvagn som brann där vid entrén. Jag ringde brandkåren då, säger Henrik Andersson till SVT Nyheter.

Försökte släcka

Han försökte kasta snö på branden och lyckades släcka lågorna på väggen.

– Men då hade det redan tagit sig i taket. Det är en ren katastrof om hela skolan brinner ned, det ser inte bra ut, säger Henrik Andersson.

Branden var fullt utvecklad och räddningstjänsten hade inte kontroll över lågorna. De kämpade för att rädda delar av byggnaden.

– Det har varit en strid på kniven en lång tid och det står lite och väger där fortfarande, sa Björn Johansson vid räddningstjänsten i Karlstad, till SVT Nyheter då.

Omkring 25 brandmän bekämpade under nyårskvällen branden och vid 20.30-tiden hade eftersläckningsarbetet börjat.

– Vi har fortfarande personal på platsen för eftersläckningsarbete och bevakning under natten, säger Ola Åkesson vid räddningstjänsten, till SVT Nyheter Värmland vid 20.30-tiden på nyårskvällen.

Räddningstjänsten lyckades rädda matsalen och en förskoledel. Totalt klarade brandmännen att hålla undan branden från lite drygt en tredjedel av byggnaden.

Den delen av skolan är inte brandskadad, men har däremot fått rökskador och det krävs omfattande sanering och tvätt.

Två personer misstänkta

En 19-åring man greps och anhölls på nyårsaftonen och på nyårsdagen hämtades även en 18-årig man in för förhör. På eftermiddagen anhölls även han. Båda är nu släppta, men är fortfarande misstänkta, men brottsrubriceringen har ändrats till allmänfarlig vårdslöshet.

Eftersom branden tog fart på utsidan av byggnaden menar räddningstjänsten att det troligtvis är en anlagd brand.

– Vi vet inte än. Men när vi får larm om att det är på utsidan som det först brinner så brukar man sällan hitta några naturliga brandorsaker. Men vi får se vad vittnesuppgifter och sådant landar i, säger Ola Åkesson vid räddningschef i beredskap för Karlstad/Hammarö, till SVT Nyheter.

Under natten togs en person med till polisstationen för förhör och polisen misstänker att personen har tänt på skolbyggnaden.

Henrik Andersson, som såg hur branden startade, har svårt att tro något annat än att branden var anlagd.

– Det är svårt att tro att det ska börja brinna på backen rätt upp och ner. Det måste varit någon som lagt dit grejer som det kunde brinna i, säger han.

Nöjd med insatsen

Stora delar av skolan är förstörd, men räddningstjänsten har gjort så gott den kunnat.

– Vi fick ett tidigt larm och vi är nöjda med insatsen, säger Ola Åkesson vid räddningstjänsten, till SVT Nyheter Värmland.

Rektorn förtvivlad

Nu under jullovet är det omkring hundra barn som går på fritids på skolan och för rektor Anders Petersson är det nu första prioritet.

– Vi måste se till att ordna fritids för barnen som ska vara där på lovet, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Redan på nyårsaftonens kväll har kommunen haft möten för att hitta alternativa lokaler till barnen.

Läs också: Kommunen letar lokaler till barnen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Götetorpsbranden

Mer i ämnet