Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förskoleeleverna Hillevi, Oscar och Eva vid det nyinstallerade skalskyddet som ska hålla huggormarna borta från Annebergs förskola. Foto: SVT/TT

Förskolan fick nog av huggormsbesök – installerade ovanligt skalskydd

Uppdaterad
Publicerad

Nybyggda Annebergs förskola på Hammarö har haft problem med huggormar som tagit sig in bland de lekande barnen.

Efter flera incidenter under fjolåret har nu ett slags skalskydd installerats – och hittills ser det ut att ha fått effekt.

– De är läskiga, säger femårige Oscar.

Annebergs förskola byggdes på skogsmark så att det skulle finnas djur i området var inte oväntat. Men att huggormarna tog sig in på förskolans stora gård blev lite för mycket, även om ingen elev har blivit biten.

En ormsanerare anlitades och en genomsökning av gården genomfördes. Det kunde konstateras att huggormarna inte bodde på tomten utan troligen använde den som transportväg, något som innebar att ett så kallat skalskydd förväntades få effekt.

Skalskydd ska förhindra huggormsbesök

Nu har i stort sett hela staketet runt förskolan försetts med skalskyddet, ett extrastaket som grävs ner i marken och sträcker sig en bit upp på det vanliga staketet. Dessutom fyllldes håligheter igen och gräs klipptes ner för att förhindra de ovälkomna gästerna.

I år har bara en orm upptäckts.

I videon berättar förskolans rektor Eeva Barth om hur huggormsproblematiken samt lösningen och du hör förskoleeleverna Oscar, Hillevi och Eva berätta om de är rädda för ormarna och vad man ska göra om man ser en.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer