Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du avdelningschefen berätta mer. Foto: SVT

Försöket med extra tunna för plastsopor permanentas i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

En soptunna med blått lock, en med grönt. Tydliga dekaler för vad som ska slängas var. Sedan några veckor är det möjligt för alla villaägare i Karlstad att slippa köra pappers- och plastavfall till en återvinningsstation.

Nu permanentas den försöksverksamhet som pågått under ett par år, med dubbla soptunnor för den som är beredd att betala 800 kronor extra per år i sophämtningsavgift.

Den ena soptunnan för papper och plast, den andra för kompost och restavfall. 

Karlstad är den enda kommun i Värmland som erbjuder denna service. Målet är att omkring en fjärdedel av kommunens 16000 villaägare ska anmäla sig till denna tjänst.

– Vi har ungefär 2000 hushåll anslutna i dagsläget, men hoppas att fler ska bli intresserade nu när det är möjligt för alla att teckna sig, säger Malin Pettersson, avdelningschef för återvinningstjänster på Karlstad Energi.

Karlstad Energi har också märkt att de som har dubbla soptunnor är bättre på att sortera även annat avfall, till exempel glas och metall som fortfarande måste lämnas vid återvinningsstationer.

– Det är väldigt sällan som något är felsorterat, konstaterar sophämtaren Andreas Hagström.

Och till den som tror att plasten ändå eldas upp är budskapet tydligt.

– Absolut inte! Vi är mycket noga i sorteringen och ser till att allt plastavfall går till återvinning, säger Malin Pettersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer